Как да се предпазим от фалшиви обяви

За купувачи

Измамниците ще се представят като истински продавачи и ще публикуват фалшиви обяви и могат да се свържат с вас по имейл или в платформи за социални медии.

Обявата може да бъде за всичко, като например имоти под наем или настаняване, домашни любимци, употребявани автомобили, лодки, мотори, каравани или технологии. Може дори да включва снимки и други подробности – често копирани от истинска реклама на коректен продавач. За да примами редица жертви набързо, измамникът рекламира артикула често на много по-ниска от сравними предмети или продуки, рекламирани на същия сайт.

Как да се предпазим от фалшиви обяви


Когато проявите интерес към стоката, измамникът може да твърди, че пътува или се е преместил в чужбина и че „негов човек“ ще достави стоките след получаване на плащането. След заплащане може да получите фалшива разписка по имейл, която твърди, че е от сигурния доставчик на плащания на уебсайта, но няма да получите стоките и няма да можете да се свържете с продавача.

В случай на имоти под наем, измамникът ще се представя като собственик на имот или наемодател и ще публикува фалшиво копие на истинска реклама за имот под наем. Когато проявите интерес, измамникът ще намери извинение да не можете да проверите имота, често твърдейки, че в момента е в. Ако все още се интересувате, те ще поискат предварително облигации, плащания под наем или депозити. Никога няма да получите ключовете от имота и измамникът ще изчезне с парите ви.


За продавачи

Ако рекламирате вашите артикули за продажба в онлайн сайтове за обяви, то се пазете от измамници, представящи се като истински купувачи. Измамниците могат да измислят истории, като например нужда от Вашата помощ, за да заплатите на трети човек за авансови разходи като транспорт или застраховка. Може да ви обещаят възстановяване на тези разходи.

Алтернативно измамникът може да изпрати чек за повече пари от договорената продажна цена. Измамникът ще измисли извинение за надплащането, като например да покрие таксите за допълнителни разходи за доставка, или че това е просто човешка грешка. След това измамникът ще ви помоли да възстановите излишната сума – обикновено чрез онлайн услуга, предварително заредена карта или банков превод – преди да откриете, че чекът им е невалиден.

И в двата случая ще загубите парите, които сте дали на измамника, и ако вече сте изпратили предмета, който продавате.

Признаци

За купувачи

    Обявата представлява продукти, услуги или имоти под наем, рекламирани на много ниски цени, често по-ниски от съпоставими артикули, рекламирани на същите и други уебсайтове.
    Продавачът твърди, че не е на разположение (напр. пътуват или са се преместили в чужбина) и настоява за плащане преди да уговори доставката на стоките.
    Продавачът иска да платите чрез международни парични преводи, чекове или директни банкови преводи.
    Получавате фалшива разписка по имейл, която твърди, че е от сигурния доставчик на плащания на уебсайта.
    Когато се занимавате с имот под наем, „наемодателят“ няма да ви позволи да прегледате имота и ще поиска предварително заплащане.

За продавачи

    Потенциалният купувач е готов да закупи Вашия артикул, без да го е разгледал лично – дори ако продавате скъпа стока, като кола.
    Потенциален чуждестранен купувач се интересува от закупуването на вашия артикул, въпреки че е често предлаган артикул в тяхната родна страна (например кола или скъп телефон). Често разходите за доставка далеч надвишават цената на стоката.
    Купувачът ви изпраща чек за повече от договорената цена, след което ви моли да възстановите надплатената сума.

 

Как да се предпазите
За купувачи

    Ако рекламираната цена на стока, услуга или имот изглежда твърде добра, за да е вярна, вероятно е така. Ако имате някакви съмнения, не продължавайте сделката.
    Не се доверявайте на легитимността на дадена реклама само защото тя се показва в уважаван вестник или уебсайт за обяви – измамниците публикуват фалшиви реклами и в тях.
    Извършете търсене в интернет, използвайки точната формулировка на заглавието в рекламата или обявата., много измами могат да бъдат разобличени по този начин.
    За наемане на имоти или ваканционно настаняване използвайте само известни услуги за онлайн резервации – направете онлайн търсене, за да разберете кои от тях са надеждни. Винаги проверявайте правилата за възстановяване на парите си и анулиране.
    За скъпите физически стоки най-сигурният вариант е да платите на продавача само след като сте прегледали стоките лично. По същия начин, не плащайте депозит или капаро, преди да сте видели артикул.
    Не се доверявайте на реклама, в която пише, че можете да закупите домашен любимец от чужбина след няколко седмици, тъй като има карантинни процедури, които трябва да се спазват.

    Избягвайте всякакви уговорки с непознати, които искат плащане чрез паричен превод, банков превод, международни преводи, предварително заредена карта или електронна валута, като биткойн. Рядко се възстановяват пари, изпратени по този начин.

За продавачи

    Внимавайте за всички транзакции, които включват надплащане, както и молба да възстановите излишните пари чрез интернет банкиране или банкови преводи.
    Избягвайте всякакви уговорки с непознати, които искат плащане чрез паричен превод, банков превод, превод на международни средства, предварително заредена карта или електронна валута. Рядко се възстановяват пари, изпратени по този начин.
    Ако ви е изпратен чек за повече пари от договорената цена, изпратете го обратно и поискайте друга чек с правилната сума.
    Не изпращайте артикулите до купувача, докато паричният превод не е преминал.
    За артикули с висока стойност, не позволявайте на потенциалните купувачи да разглеждат стоките без надзор от приятел или познат.

 

 2,919 прегледа,  1 прегледа днес

1 коментар за “Как да се предпазим от фалшиви обяви

  1. Специално за обявите за Работа в Чужбина.Ако Ви искат пари в България значи е Измама.Отнася се за всички обяви за Работа в Чужбина. За сега най толерантно Без Комисион и Безплатен транспорт работят за Чехия с тел.-0886090826 от гр.Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *