14 забавни факта за котките

14 интересни факта за котките

Забавни факти за котките

1. Най-старата известна домашна котка е съществувала преди 9500 години

Този интересен факт за котките гарантирано ще удиви на следващата ви вечеря. Знаете ли, че първоначално се е смятало, че египтяните са опитомили котката? Но през 2004 г. френски археолози откриха гроб на котка на 9500 години в Кипър. Това прави това най-старата известна домашна котка и предхожда египетското изкуство за котки с над 4000 години!

2. Котките прекарват 70% от живота си в сън

Ако смятате, че котките прекарват голяма част от живота си в сън, ще сте прави. Според Veterinary Hub, котките всъщност прекарват 70% от живота си в сън, което се равнява на около 13-16 часа на ден. Това е котешки живот!

3. Една котка беше кмет на град в Аляска в продължение на 20 години

Оранжева котка с таби на име Стъбс беше кмет на Талкитна, малък град в Аляска в продължение на 20 години! Той имаше няколко безспорни избора и въпреки че не притежаваше никаква законодателна власт, той беше обичан както от местните, така и от туристите.

4. Рекордът за най-дългата котка е над 123 см.

Домашните котки обикновено се смятат за доста малки и изящни създания. Но знаете ли, че най-дългата котка в света е Мейн Куун, наречена Стюи, и е измерена на 123.19 sm? Докато рекордът за най-висока котка принадлежи на Арктур с огромните 48 см височина! Това са едни големи котки.

5. Най-богатата котка в света имаше 15 милиона лева

Най-богатата котка в света според Рекордите на Гинес е Блеки. Когато собственикът му милионер почина, той отказа да признае семейството си в завещанието си и вместо това даде състоянието си от 15 милиона лева на Блеки!

6. Котките ходят като камили и жирафи

Забелязали ли сте някога, че котките ходят като камили и жирафи? Тяхната последователност на ходене е двата десни крака първо, последвани от двата леви крака, така че те придвижват половината от тялото си напред наведнъж.

7. Исак Нютон изобретил вратата за котки

Ученият е най-известен с изчислената гравитация, но също така се смята, че Исак Нютон е изобретил вратата за котки. How Stuff Works пише, че когато Нютон е работил върху своите експерименти в университета в Кеймбридж, той постоянно е бил прекъсван от котките си, които драскат по вратата. Затова той извика дърводелеца в Кеймбридж, за да изреже две дупки във вратата, една за майката котка и една за нейните котенца! Очевидно тези дупки могат да се видят в университета и днес.
8. През 1963 г. котка излетя в космоса

Чували сте за маймуни и кучета в космоса, но знаете ли, че една котка също се бори с великото неизвестно? На 18 октомври 1963 г. Фелисет, известна още като „Астрокотка“, беше първата и единствена котка, която отиде в космоса.

9. Древните египтяни бръснели веждите си, когато котките им умирали

Според Енциклопедия на древната история, Херодот пише през 440 г. пр. н. е., че когато домашна котка умираше в древните египетски времена, членовете на семейството обръсваха веждите си в знак на траур. Това е интересен котешки факт!

10. Домашните котки споделят 95,6% от генетичния си състав с тигрите

Този котешки факт наистина ще ви взриви ума. Проучване откри, че нашите малки домашни котки споделят 95,6% от генетичния си състав с тигрите!

Те също така споделят много от същите поведения като обоняние и маркиране на урина, дебнене и нахвърляне на плячка.

11. Домашната котка може да достигне скорост до 48 км/ч

Ако сте гледали вашето малко коте да се върти из хола, когато се чувства оживено, знаете, че котките са доста бързи, но няма да повярвате на този котешки факт. Те могат да достигнат скорости от около 48 км/ч, което е толкова бързо, че биха могли да победят Юсейн Болт в бягане на 200 метра!

12. Най-старата котка в света беше на 38 години!

Най-старата котка, живяла някога, беше на 38 години и 3 дни, когато почина. Creme Puff, роден на 3 август 1967 г., живя до 6 август 2005 г., а неговият собственик Джейк Пери притежаваше и предишния рекордьор с най-стара котка, дядо Рекс Алън, който почина на 34-годишна възраст! Каквото и да прави Джейк Пери, той го прави както трябва!

13. Рекордът за най-силно мъркане е 67.8db(A)

Рекордът за най-силно мъркане на домашна котка в момента се държи от Мерлин, черно-бяла котка от Торки, Обединеното кралство. Неговото мъркане е 67,8db(A) и за контекст, това е почти същата сила като душ! Повечето котки мъркат с около 25 db.

14. Котката Дидга може да изпълни 24 трика за една минута

Ако мислите, че котките не могат да правят трикове, тогава ще бъдете шокирани да научите този котешки факт. Най-много трикове, изпълнени от котка за една минута, са 24! Котето завърши поредица от трикове от преобръщане до дори прескачане на щанга, докато е на скейтборд!

Това е нашият списък със забавни факти за котките! Ако тази статия ви е харесала, защо не я споделите с приятелите си? Има ли интересен котешки факт, който знаете, че не сме споменали? Или може би има нещо интересно/необичайно, което вашето коте прави!

 462 прегледа,  1 прегледа днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *