Най-добрият начин да бъдете продуктивни е понякога да кажете „НЕ“

Силата да кажеш НЕ

Истинският хак за продуктивност е да кажете „не“.

Да не направиш нещо винаги ще бъде по-бързо, отколкото да го направиш. Това твърдение ми напомня за старата поговорка за компютърно програмиране: „Запомнете, че няма по-бърз код от никакъв код.“

Същата философия се прилага и в други области на живота. Например, няма среща, която да върви по-бързо от липсата на среща изобщо.

Това не означава, че никога не трябва да присъствате на друга среща, но истината е, че казваме „да“ на много неща, които всъщност не искаме да правим. Провеждат се много срещи, които не е необходимо да се провеждат. Има много написан код, който може да бъде изтрит.

Колко често хората ви молят да направите нещо, а вие просто отговаряте: „Разбира се“. Три дни по-късно сте затрупани от това колко неща има в списъка ви със задачи. Ние се разочароваме от нашите задължения, въпреки че ние сме тези, които са им казали „да“ на първо място.

Струва си да попитате дали нещата са необходими. Много от тях не са и простото „не“ ще бъде по-продуктивно от всяка работа, която най-ефективният човек може да свърши.

Но ако ползите от казването „не“ са толкова очевидни, защо тогава казваме „да“ толкова често?

Защо казваме Да?

Съгласяваме се с много искания не защото искаме да ги изпълним, а защото не искаме да ни възприемат като груби, арогантни или безполезни. Често трябва да помислите дали да кажете НЕ на някого, с когото ще общувате в бъдеще – вашият колега, вашият съпруг, вашето семейство и приятели.

Да кажем „не“ на тези хора може да бъде особено трудно, защото ги харесваме и искаме да ги подкрепим. (Да не говорим, че често се нуждаем и от тяхната помощ.) Сътрудничеството с другите е важен елемент от живота. Мисълта за обтягане на връзката надвишава ангажираността на нашето време и енергия.

Поради тази причина може да е полезно да бъдете любезни в отговора си. Правете всякакви услуги, които можете, и бъдете сърдечни и директни, когато трябва да кажете „не“.

Но дори след като отчетохме тези социални съображения, много от нас все още изглежда не се справят добре с компромиса между да и не. Откриваме, че сме прекалено ангажирани с неща, които не подобряват смислено или не подкрепят хората около нас и със сигурност не подобряват собствения ни живот.

Може би един въпрос е как мислим за значението на да и не.

Разликата между Да и Не

Думите „да“ и „не“ се използват толкова често, че се сравняват една с друга и изглежда, че имат еднаква тежест в разговора. В действителност те не са просто противоположни по значение, но и с напълно различна величина по отношение на ангажираността.

Когато казвате „не“, вие казвате „не“ само на една опция. Когато кажете „да“, вие казвате „не“ на всяка друга опция.

Харесва ми как икономистът Тим Харфорд го представя:

Всеки път, когато кажем „да“ на молба, ние също така казваме „не“ на всичко друго, което бихме могли да постигнем с времето.

След като сте се ангажирали с нещо, вие вече сте решили как ще бъде изразходван този бъдещ блок от време.

С други думи, казването на „не“ ви спестява време в бъдеще. Казването на „да“ ви коства време в бъдеще. Не е форма на времеви кредит. Запазвате способността да прекарвате бъдещото си време както пожелаете. Да е форма на дълг във времето. В един момент трябва да върнете ангажимента си.

Не е решение. Да е отговорност.

Ролята на Не

Да кажеш „не“ понякога се възприема като лукс, който могат да си позволят само властимащите. И това е вярно: отказването на възможности е по-лесно, когато можете да се върнете към защитната мрежа, осигурена от власт, пари и превъзходство. Но също така е вярно, че да кажеш „не“ не е просто привилегия, запазена за успелите сред нас. Това също е стратегия, която може да ви помогне да постигнете успех.

Да казваш „не“ е важно умение, което трябва да развиеш на всеки етап от кариерата си, защото то запазва най-важния актив в живота: твоето време. Както каза инвеститорът Педро Сорентино,

Ако не пазите времето си, хората ще го откраднат от вас.

Трябва да кажете „не“ на всичко, което не ви води към целите ви. Трябва да кажете „не“ на разсейването. Както един читател ми каза: „Ако разширите определението за това как прилагате „не“, това всъщност е единственият хак за продуктивност (тъй като в крайна сметка казвате „не“ на каквото и да е разсейване, за да сте продуктивни).“

Никой не е въплътил тази идея по-добре от Стив Джобс, който каза:

Хората смятат, че фокусът означава да кажеш „да“ на нещото, върху което трябва да се фокусираш. Но това изобщо не е правилното значение. Това означава да кажете „не“ на стоте други добри идеи, които съществуват. Трябва да подбираш внимателно.

Тук трябва да се постигне важен баланс. Да кажете „не“ не означава, че никога няма да направите нещо интересно, иновативно или спонтанно. Това просто означава, че казвате „да“ съсредоточено. След като сте премахнали разсейването, може да има смисъл да кажете „да“ на всяка възможност, която потенциално може да ви насочи в правилната посока. Може да се наложи да опитате много неща, за да откриете какво работи и какво ви харесва. Този период на проучване може да бъде особено важен в началото на проект, работа или кариера.

Надграждане на вашето НЕ

С течение на времето, докато продължавате да се подобрявате и успявате, вашата стратегия трябва да се промени.

Алтернативните разходи за вашето време се увеличават, когато станете по-успешни. В началото просто елиминирате очевидните разсейвания и изследвате останалото. Докато уменията ви се подобряват и се научавате да различавате това, което работи от това, което не, трябва непрекъснато да повишавате прага си, за да кажете „да“.

Все още трябва да казвате „не“ на разсейванията, но също така трябва да се научите да казвате „не“ на възможностите, които преди са били добро използване на времето, за да можете да освободите място за страхотно използване на времето. Хубаво е да имате проблем, но може да е трудно умение за овладяване.

С други думи, трябва да надграждате своите „не“-та с течение на времето.

Надграждането на вашето „не“ не означава, че никога няма да кажете „да“. Това просто означава, че по подразбиране казвате „не“ и казвате „да“ само когато наистина има смисъл. За да цитирам инвеститора Брент Бешор,

Казването на „не“ е толкова силно, защото запазва възможността да се каже „да“.

Общата тенденция изглежда е нещо подобно: ако можете да се научите да казвате „не“ на лошите разсейвания, тогава в крайна сметка ще спечелите правото да казвате „не“ на добрите възможности.

Как да кажем не

Повечето от нас вероятно са твърде бързи да кажат „да“ и твърде бавни, за да кажат „не“. Струва си да се запитате къде попадате в този спектър.

Ако ви е трудно да кажете „не“, може да намерите следната стратегия, предложена от Тим Харфорд, британският икономист, който споменах по-рано, за полезна. Той пише: „Един трик е да попитате: „Ако трябваше да направя това днес, щях ли да се съглася?“ Това не е лошо правило, тъй като всеки бъдещ ангажимент, независимо колко далеч може да бъде, в крайна сметка ще се превърне в неизбежен проблем.

Ако една възможност е достатъчно вълнуваща, за да се откажете от това, което правите в момента, тогава е „да“. Ако не е, тогава може би трябва да помислите два пъти.

Това е подобно на добре познатия метод „По дяволите, да или не“ от Дерек Сивърс. Ако някой ви помоли да направите нещо и първата ви реакция е „По дяволите да!“, тогава го направете. Ако не ви вълнува, кажете не.

Невъзможно е да запомните да си задавате тези въпроси всеки път, когато се сблъскате с решение, но все пак е полезно упражнение, което да преразглеждате от време на време. Да кажеш „не“ може да е трудно, но често е по-лесно от алтернативата. Както отбелязва писателят Майк Дариано, „По-лесно е да избягваш ангажименти, отколкото да се отървеш от ангажименти. Казването „не“ ви държи към по-лесния край на този спектър.“

Това, което е вярно за здравето, е вярно и за производителността: една унция превенция струва половин килограм лечение.

Силата на Не

Повече усилия се губят, като се правят неща, които нямат значение, отколкото се губят, като се правят неща неефективно. И ако това е така, елиминирането е по-полезно умение от оптимизирането.

Спомням си известния цитат на Питър Дракър:

Няма нищо толкова безполезно от това да правиш ефективно това, което изобщо не трябва да се прави.

Връзка към оригиналната статия на английски тук.

 583 прегледа,  1 прегледа днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *