Pi Network – новата криптовалута, която можеш да „копаеш“ на телефона си

Pi network

Pi Network криптовалута

Код за покана: BeshevGames

Какво е Pi Network?

Pi(Пи, π) Network е нова цифрова валута(скоро и криптовалута) за, както и от, обикновените хора, която можете да „добивате“ (или да печелите) от телефона си. Криптовалутите са нова форма на дигитални пари, които се поддържат и осигуряват от общност, вместо от правителства или банки. Днес можете да добивате (или печелите) Pi, като помагате за осигуряването на валутата и като разраствате доверената мрежа на Pi. Докато повечето криптовалути (като Bitcoin) са много трудни за използване и достъп от обикновените хора, идеята на Pi е да е лесна за използване и достъпна за всички.

Защо(все още) не можем да разглеждаме Pi като криптовалута?

Pi НЕ Е криптовалута(все още, но ще бъде). Тя все още не използва блокчейн принципа, за момента не се основава на криптография, и следователно в момента не е криптовалута. Това е просто приложение с формула, която се увеличава всеки ден. В момента създателите целят да създадат последователи и да популяризират Pi, докато не създадат финалната версия с блокчейн. Ранните потребители ще се възползват от лесното в момента „копане“(както казахме, в момента нищо не копаете, просто приложението използва един брояч, който да увеличава Pi-то във Вашия профил).

Идеята зад Pi:

Важно!

  • Pi НЕ са безплатни пари. Това е дългосрочен проект, чийто успех зависи от колективния принос на неговите членове. Pi е посветена на това да помага на обикновените хора да уловят по-голяма икономическа стойност, която днес отива за банки, технологични гиганти (напр. Facebook, Amazon) и други посредници. Pi зависи от колективния принос на своите членове. Ако търсите бързи пари, потърсете другаде.
  • Проектът все още е в процес на изграждане, което означава, че все още ще има грешки и някои подробности за проекта ще се променят. Докато много проекти за криптовалута започват от чиста теория, Pi Network се стреми да балансира теорията с дизайн и ориентиран към хората (или да експериментира с реални хора, за да отговори най-добре на техните нужди). Проектът оценява Вашето търпение и приветства Вашия принос, докато се разработват продукти, които най-добре отговарят на нуждите на общността.

Копай сега, докато добивът е високЦелта на Pi Network е да създаде блокчейн със Stellar Consensus Protocol (SCP), за да оптимизира ефективността на ресурсите и да бъде най-лесен за потребление чрез използването на кръга за сигурност на Drake’s system.

Проектът Pi Network започна да работи на 14 март 2019 г. (официален ден на Pi), когато разработчиците пуснаха своите мобилни приложения. След това го предлагат на пазара като безплатно, удобно за телефон мобилно приложение за добив, което трябва да посещавате само веднъж на ден, за да продължите да копаете сами. Скоростта на копаене започва от 3.1 Pi / h и намалява наполовина всеки път, когато броят на потребителите нараства над определено ниво.

Общността на Pi Network става все по-голяма и по-голяма и до август 2020 г. приложението има повече от 7 милиона членове, които се присъединяват със скорост от 0,4 Pi / h.

Тоест – цялата идея за Pi е всеки член да покани колкото се може повече истински хора(не ботове), за да се създаде общността на Pi за когато е готов блокчейна. Колкото повече хора използват Pi на телефоните си, толкова по-голяма ще е стойността на криптовалутата, когато пуснат финалната версия(или поне това е надеждата на създателите).

Измама ли е Pi?

Екипът зад Pi Network

Pi не е измама(или поне не изглежда като такава). Това е усилие на екип от млади и интелигентни хора, завършили Станфорд, като екипът иска да даде на обикновените хора по-голям достъп до криптовалута. Основният екип на Pi се ръководи от двама докторанти от Станфорд и един магистър по бизнес администрация (също от Станфорд), всички от които помогнаха за изграждането на блокчейн общността на Станфорд. Те казват, че не могат да гарантират, че проектът ще успее, но обаче обещават да работят най-усилено, за да превърнат споделените си мечти в реалност, като същевременно поддържат най-високите стандарти за почтеност. Можете да научите повече за тях на страницата „Основен екип“ в главното меню на приложението, след като го изтеглите.

Екипът зад Pi Network

Често задавани въпроси:

Как работи това приложение? 

Това приложение, налично в Google Play и App Store, Ви позволява да печелите Pi, като правите прости приноси в общността на Pi. Колкото повече допринасяте, толкова повече Pi печелите. За да започнете да печелите Pi, проверявайте на всеки 24 часа и натискайте бутона тип „светкавица“, за да започнете да копаете. След като копаете, можете да увеличите почасовата си ставка, като поканите доверени приятели и семейство да се присъединят към общността. След 3 дни добив можете да увеличите печалбите си повече, като изградите своя кръг за сигурност, което допринася за цялостната сигурност на мрежата. Имайте предвид, че по-ранните членове на мрежата добиват по-високо от тези, които идват след тях.

Трябва ли да оставя приложението отворено?

Приложението изтощава ли батерията или мобилните ми данни? Не, не е нужно да оставяте приложението отворено. Pi не влияе на производителността на телефона Ви, не изтощава батерията и не използва мобилните Ви данни. След като натиснете бутона тип мълния/светкавица, можете дори да затворите приложението и ще продължите да копаете Pi. И така, как можете да копаете криптовалута, без да изтощавате батерията или данните си? Вместо да изгаря енергия като доказателство за работа на криптовалути (като Bitcoin, примерно), Pi осигурява своята стойност, когато членовете се гарантират един за друг като надеждни. Това формира мрежа от взаимно свързани „кръгове за сигурност“, която определя кой може да изпълнява транзакции. Този нов подход позволява „копаене“ на крипто на Вашия телефон, като използва вашите съществуващи социални връзки, без финансови разходи, без изтощаване на батерията и лек отпечатък върху планетата. 

Защо по-ранните членове добиват по-високо?

По-ранните членове добиват с по-висока скорост, като възнаграждение за приносите си в мрежата в момента, когато са най-необходими(тоест, в началото на живота на новата криптовалута). Pi се стреми да бъде най-широко използваната и разпространявана криптовалута в света един ден. За да постигне тази цел, Pi стимулира своите най-ранни членове да правят приноси, които ще гарантират нейния успех (напр. осигуряване и разрастване на мрежата). За да се отрази важността на ранните приноси, скоростта на добив намалява, тъй като повече хора се присъединяват към мрежата. По това време основната скорост на добив се намалява наполовина всеки път, когато броят на активните потребители се увеличава с коефициент 10. Този процент в крайна сметка ще падне до 0, когато мрежата достигне определен брой потребители (например 10 милиона или 100 милиона). В този момент, точно както Биткойн, миньорите ще продължат да бъдат възнаграждавани за транзакции, а не чрез копаене на нова валута.

Каква е ролята на посланик? Как работи един екип?

Като посланик печелите до 25% бонус от основната си ставка за добив за всеки човек, който поканите в мрежата. Ставате посланик, когато нови членове се присъединят към Вашия екип за печалба, като използвате Вашия код за покана(в случая може да използвате BeshevGames), когато се регистрирате за Pi Network. Всеки член на вашия екип за печалба осигурява 25% тласък на приходите ви, когато копае активно. Нов член може да бъде добавен само към екипа на този, който го е поканил към Pi веднъж, използвайки код на поканат. С други думи, за разлика от кръговете за сигурност, където хората могат да бъдат добавени в кръговете на множество членове въз основа на доверие, екипите за печелене се определят според това кой кого е поканил. Всеки поканен в света може да бъде заявен само от един поканен.

Каква е ролята на сътрудник? Как да стана сътрудник?

Ставането на сътрудник ви позволява да спечелите повече Pi, като изградите кръг за сигурност от 3-5 доверени членове. Ролята на Contributor(сътрудник, в случая човек, който допринася) на Pi се отключва за потребителите, след като завършите 3 сесии за копаене като Pioneer(пионер). След 3 дни добив ще видите нова икона на кръга за сигурност на началния екран на приложението, върху който можете да щракнете, за да стартирате. За да станете сътрудник, трябва да добавите 3-5 души, на които имате доверие, към вашия кръг за сигурност.

Какво представляват кръговете за сигурност?

Кръговете за сигурност са групи от 3-5 доверени хора, изградени от всеки от членовете на Pi. Кръговете за сигурност осигуряват валутата чрез изграждане на глобална графика на доверие, която пречи на некоректните участници да изпълняват измамни транзакции. Докато криптовалутите като Биткойн осигуряват своите споделена цифрова книга(блокчейна), като принуждават миньорите да изразходват енергия (доказателство за работа), Pi осигурява блокчейна си, когато членовете й гарантират един за друг като надеждни. Участниците в Pi гарантират един за друг, като изграждат кръгове за сигурност, състоящи се от 3-5 членове, които считат за надеждни. Кръговете за сигурност трябва да се състоят от хора, на които имате доверие да не извършват измамни транзакции. Кръговете за сигурност на мрежата образуват глобална графика на доверие, която определя на кого може да се вярва да изпълнява транзакции в блокчейна на Pi.

Каква е стойността на Pi?

Днес Pi струва приблизително 0 долара / евро и т.н. подобно на Bitcoin през 2008 г. Стойността на Pi ще бъде подкрепена от времето, вниманието, стоките и услугите, предлагани от други членове на мрежата. Чрез обединяването на нашето внимание, стоки и услуги около обща валута, членовете на Pi се стремят да уловят повече от стойността, която обикновено отива за банки, технологични гиганти (напр. Facebook, Amazon) и други посредници. Днес ние(потребителите) полагаме инфраструктурата за тази цифрова валута и пазар, като разпространяваме валутата, изграждаме общността и разработваме технологията, за да гарантираме нейната сигурност.

Мога ли да изтегля моите Pi? Какъв е графикът за тегления?

Не, все още не можете да изтеглите Pi. Ще можете да изтеглите Pi или да обмените Pi за други валути във Фаза 3 на проекта, когато Pi премине към напълно децентрализиран блокчейн. Pi стартира Фаза 1 на проекта на 14.03.2019 (Pi Day). По време на Фаза 1, вашите баланси се записват с гаранция, че ще бъдат спазени, когато Pi премине към основната мрежа (Фаза 3). Прехвърлянията на Pi са ограничени, докато стигнем до mainnet(основната мрежа), за да се предотврати натрупването на Pi от фалшиви акаунти. Например некоректен потребител може да добие от фалшиви акаунти, да прехвърли Pi в легитимен акаунт и след това да премине през процеса на проверка на акаунта на Pi въпреки незаконните си печалби.

Кога Pi ще струва нещо? Кога ще мога да превърна Pi в „истински“ пари?

Притежателите на Pi ще могат да превърнат Pi в „реални“ пари, когато или купуват стоки и услуги на пазара на Pi, или обменят Pi в истинска валута. Притежателите на криптовалути имат две възможности за превръщане на притежанията си в „реални“ пари (или в „кеш-аут“): 1) Директно закупуване на стоки и услуги с тяхната криптовалута или 2) размяна на тяхната криптовалута за реална валута (например долари, евро, и т.н.) на борси за криптовалути.

1) Директно закупуване на стоки и услуги с вашия Pi. Pi Network изгражда партньорски пазар, където членовете ще могат директно да харчат Pi за закупуване на стоки и услуги. Стремежът на екипът е да започнат да експериментират с трансфери на приложения в Pi веднага след Q4 2019.

2) Обмяна на Pi за фиатна валута на криптовалутни борси. Основният екип на Pi не контролира кога борсите за криптовалути (като Binance, Coinbase, Kraken и др.) Решават да регистрират Pi. Въпреки това, Pi ще може да се търгува във фаза 3 на проекта (т.е. mainnet). В този момент борсите могат да изберат да регистрират Pi. Междувременно основният екип на Pi е фокусиран върху прилагането на техническа пътна карта, за да достигне до фаза 3.

Мога ли да добивам от повече от едно устройство? Как мрежата пречи на фалшивите акаунти, ботове и т.н. да печелят Pi?

  • Не, не можете да добивате от повече от едно устройство. Мрежата има строго правило за един акаунт на човек. Pi използва многостранна стратегия, за да гарантира, че Pi не се добива от фалшиви акаунти. Първо, мрежата използва ReCaptcha v3 на Google, за да знае дали дадено устройство се управлява от човек или машина. (Тази технология е напълно невидима за повечето потребители, тъй като те са истински хора, но ботовете може да започнат да виждат captchas, ако алгоритъмът на google ги хване). С течение на времето ние също разработваме алгоритъм за машинно обучение, базиран на поведението на реални потребители за засичането на ботове.
  • Второ, изискването на алгоритъма за консенсус на Pi (кръгове за сигурност) улеснява откриването на фалшиви акаунти. Фалшивите акаунти няма да имат достатъчно реални хора, които да ги свързват чрез кръгове за сигурност. В най-добрия случай фалшивите акаунти щяха да се свързват един към друг с много малко входящи указатели от останалата част на мрежата. Тази аномалия е лесна за откриване с компютърни алгоритми.
  • И накрая, когато Pi навлезе в своята 3-та и последна фаза – Mainnet. Ще бъдат регистрирани само сметки, потвърдени като принадлежащи на отделни реални лица. С други думи, дори ако всички други методи са пропуснали някои „бот“ акаунт, този процес на валидиране на потребителите допълнително ще ги премахне, защото собствениците на ботове няма да могат да докажат ботовете като реални хора с истински имена. В момента изследваме децентрализирани KYC процеси, които биха били минимално натрапчиви.

Това приложение портфейл ли е? Ще държим ли собствените си частни / публични ключове? И можем ли да използваме външен портфейл, за да държим нашите Pi в бъдеще?

  • Да, вашите телефони ще служат като портфейл за криптовалута, който ще бъде свързан с текущите ви акаунти (номер / Facebook). Подобно на всеки друг публичен блокчейн, блокът на Pi’s също ще позволи в приложението/външните портфейли да се съхраняват Pi и да се извършват транзакции с него, като изпраща транзакции директно в блокчейна. Това е функционалност, която понастоящем се планира да бъде предоставена във фаза 3 на проекта. (за напомняне, към януари 2021, вече е на фаза 1 – разпределение на валутата – след това ще стартират Testnet като фаза 2 и фаза 3 е, когато основната мрежа ще бъде активна). По време на фаза 3 на проекта ще имате възможност да поемете пълната собственост върху вашите частни / публични ключове.
  • Pi се стреми да бъде много по-достъпна за обикновените хора, поради което създателите се опитвамт да изградят този интегриран интерфейс. Избрали са това поетапно изпълнение, за да улеснят използването му от повече хора.

 68,409 прегледа,  1 прегледа днес

19 коментара за “Pi Network – новата криптовалута, която можеш да „копаеш“ на телефона си

  1. Изглежда добре като идея, а реално какво ще стане с този проект остава да видим. За момента си ползваме Bitcoin и чакаме.

    1. И на нас така ни се струва. Един ден ще разберем дали надеждите ни ще се оправдаят, или ще останем разочаровани, но единственото, което реално ни коства като усилите, е да отворим по един път на ден приложението и да кликнем – работа за 1 минута 🙂 .

  2. Силно ме съмнява да стане нещо. За момента Биткойн няма кой да го бутне, а и не е като да няма стотици криптовалути вече…

  3. Ако искате да търгувате Биткойн с български лева лесно и бързо, елате на https://xchange.bg/. Купувате, продавате и обменяте 5 криптовалути и 2 стейбълкойна. Избирате от най-много платежни методи в България. Търгувате на напълно автоматизирана платформа. Получавате постоянни бонуси в размер на 0.3% от вашите поръчки и 0.2% от реферални поръчки. xChange.bg разполага и с първото българско мобилно приложение с търговия с крипто. Изтеглянето му ви носи еднократен бонус в размер на 25 лв. до 01.03.2021 г.

  4. Аз вече започнах да добивам Пи да се надявам че на края няма да остана с празни ръце при фаза 3.За сега имам 7 Пи и 4 близки приятеля който копаят със мен.

  5. marin4evv за Pi Network – новата криптовалута, която можеш да ,,копаеш’’ на телефона си

  6. В началото и за биткойн се говориш че няма да се получи нищо но къде е сега биткойн. Ще по живеем и ще видим какво ще се случи

  7. Здравейте!Аз съм начинаеща и искам да попитам трябва ли да е включен интернета при копаене на Pi ?

    1. Здравейте,
      Не, както споменахме терминът „копаене“ в случая не е най-подходящия, понеже Pi не е като останалите криптовалути. Награждават ни, че популяризираме валутата, използвайки приложението всеки ден. Всичко се случва на сървърите на създателите му. Затова и приложението не оказва почти никакво влияние на телефона.
      Накратко: Отваряте един път на ден приложението(излиза известие), кликате иконката за „копаене“ и го затваряте. Това е.
      Надявам се, че съм Ви бил полезен 🙂 .

  8. Здравейте, на мой приятел му откраднаха телефона, как може да си възстанови регистрацията в PI и ще му бъде ли запазен текущия баланс. За съжаление не помни името и паролата на акаунта си?
    Поздрави!

    1. Здравейте,

      Това наистина е проблем. Моят съвет е да се свърже директно с разработчиците на Pi Network, да им даде телефонният номер, ако го е свързал към профила си и те да му съдействат.
      Това може да стане най-долу на официалната им страница:
      https://minepi.com/

      Поздрави и успех!

    2. Здравейте, как мога да си сменя телефония номер с който съм регистриран на платформата

  9. Здравейте,защо не мога да поканя повече от 1 човек.От 2дни съм инсталирала приложението.Благодаря

    1. Здравейте,
      Можете да каните само хора, които не са още регистрирани. За по-точна информация е най-добре да се обърнете към създателите на Pi Network.

  10. Helpful info. Lucky me I found your site unintentionally, and I’m stunned why this twist of
    fate didn’t came about in advance! I bookmarked it.

  11. Ето и линк за регистрация и копаене:
    I am sending you 1π! Pi is a new digital currency developed by Stanford PhDs, with over 35 million members worldwide. To claim your Pi, follow this link https://minepi.com/joinhereforfree and use my username (joinhereforfree) as your invitation code.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *