Какво се случи с Nokia?

Какво се случи с Nokia

Нокия е един от най-успешните производители на мобилни телефони в света, като компанията е създадена в края на 19 век и се е фокусирала главно върху производството на телекомуникационни оборудвания и мобилни устройства. През 90-те години Нокия доминираше на пазара на мобилните телефони, като имаше над 40% дял в световната продажба на тези устройства.

Но с времето, компанията започна да загубва своята доминираща позиция в индустрията на мобилните телефони, като изгуби значителна част от пазарния си дял на големи играчи като Apple и Samsung. На пръв поглед, това може да се дължи на няколко фактора.

През 2007 година, Apple пусна iPhone, който бързо се превърна в един от най-успешните мобилни телефони в историята на тази индустрия. След като iPhone беше представен на пазара, потребителите започнаха да търсят телефони с по-нови технологии и по-големи възможности, а Нокия не можа да се справи с този темп на иновациите.

Нокия беше твърде бавна да се адаптира към новите технологии, а техните продукти не можаха да се конкурират с новите модели на Apple и Samsung. Това доведе до намаляване на пазарния дял на Нокия, като компанията най-накрая отказа да произвежда мобилни телефони през 2014 година.

Всъщност, причините за срива на Нокия са многобройни и сложни. След като компанията не успя да се адаптира към бързо променящите се технологии и да задържи своя пазарен дял, те започнаха да загубват пари и бяха принудени да направят няколко трудни решения за спасяването на бизнеса си.

Един от най-големите проблеми на Нокия беше липсата на операционна система, която да е конкурентна на Android и iOS. Главните проблеми бяха не качеството на самата операционна система, а при липсата на приложения за нея. Много малък брой независими разработчици проявиха желание да пренапишат приложенията си за Windows Phone. На практика така потребителите можеха да използват телефона си предимно за обаждания, Facebook и за снимки.

За съжаление, Nokia не успя да се възстанови и да повтори успеха от миналото. През 2013 г., компанията продаде своето отделение за мобилни телефони на Microsoft за $7.2 милиарда. Въпреки това, Nokia се насочи към разработването на нови технологии, като 5G, IoT и цифрови здравни решения. Днес компанията има широко портфолио от продукти и услуги, като мрежово оборудване, софтуер за управление на мрежи, карти и местоположения, аналитични решения за данни и много други. Nokia е водещ световен доставчик на технологии за мрежи и комуникации, работейки в повече от 100 страни по света. Въпреки че компанията вече не произвежда мобилни телефони, тя продължава да иновира и да предлага нови технологии и решения за света на комуникациите и мрежите.

Кръговрата на Nokia в бизнес света е изключително интересен. Със своите иновации те успяха да се изкачат на върха на мобилната индустрия, но също така са пример за един от най-големите провали в историята на бизнеса. Това, което може да се научи от историята на Nokia, е, че нито един гигант не е неуязвим, както и че в бизнеса трябва да бъдеш винаги в крак с времето и да предвиждаш бъдещето.

Vertu и Nokia

Vertu е британски производител на луксозни мобилни телефони, който е създаден през 1998 г. като дъщерно дружество на Nokia. Първоначално Vertu беше дъщерно дружество на Nokia и беше основано през 1998 г. с цел създаване на луксозни мобилни телефони от висок клас. По това време Nokia беше най-големият производител на мобилни телефони в света и се стремеше да разшири бизнеса си в луксозния пазар. Марката Vertu е създадена с идеята да предлага луксозни продукти на пазара от висок клас, предлагайки телефони с висококачествени материали и персонализации, като дисплеи от сапфирен кристал, златни или платинени калъфи и екзотична кожа или кожа от алигатор. Nokia видя потенциална възможност да създаде отделна марка, насочена към сегмента на пазара на луксозни телефони, който по това време беше предимно незает. Nokia видя Vertu като начин за навлизане в нов пазарен сегмент, като същевременно запази основния си бизнес, фокусиран върху потребителите на масовия пазар. Vertu имаше успех в първите години с висококачествени материали и персонализации, които привличаха богати клиенти, които искаха да покажат статуса си.

Nokia видя Vertu като начин за навлизане в нов пазарен сегмент, като същевременно запази основния си бизнес, фокусиран върху потребителите на масовия пазар. Vertu имаше успех в първите години с висококачествени материали и персонализации, които привличаха богати клиенти, които искаха да покажат статуса си. Въпреки това, през следващите години, с възхода на устройствата iPhone и Android, пазарът на луксозни телефони намаля и Vertu се бореше да не изостава. През 2012 г. Nokia продаде Vertu на частна инвестиционна група EQT VI за около 200 милиона евро. Новите собственици се опитаха да възродят марката, но през 2017 г. Vertu фалира и активите й бяха продадени на турски бизнесмен. Nokia, от друга страна, се фокусира върху масовия потребител и разработването на операционната система Windows Phone, която не беше добре приета от пазара и в крайна сметка доведе до пропадането на компанията на пазара на смартфони.

През 2012 г. Nokia продаде Vertu на частна инвестиционна компания, наречена EQT VI. Въпреки това Nokia запази 10% дял в компанията и продължи да предоставя поддръжка за своите технологии и услуги. В крайна сметка Nokia продаде оставащия си дял в компанията и напълно прекъсна връзките си с Vertu.

Въпреки това връзката между Nokia и Vertu остава силна в съзнанието на много потребители. Луксозните телефони от висок клас, произведени от Vertu, често се свързват с репутацията на Nokia за качество и иновации и много хора все още гледат на Vertu като на марка Nokia.

Vertu и Nokia бяха свързани чрез създаването на първото като дъщерно дружество на второто, както и чрез инвестициите на Nokia в пазара на луксозни мобилни телефони чрез създаването на марката. Въпреки ранния успех, неуспехът на Vertu да се адаптира към променящия се пазар и фокусът на Nokia върху масовия пазар в крайна сметка доведоха до упадък и на двете компании в индустрията за мобилни телефони.

Какво доведе до срива на Nokia?

В началото на мобилната индустрия Nokia беше един от големите лидери. Компанията имаше прекрасна репутация и произвеждаше някои от най-добрите мобилни телефони на пазара. Те имаха голямо разнообразие от модели за всички нужди – от дребни GSM телефони до смартфони. През 2007 г. Nokia имаше над 50% пазарен дял в мобилната индустрия.

Но през 2007 година Apple пусна своя първи iPhone и това съсипа много от съществуващите лидери на пазара. Nokia пропусна да се адаптира към тези промени и да отговори на тяхните нови изисквания. Вместо това те продължиха да произвеждат същите технологично остарели телефони и да разчитат на своята добра репутация.

Компанията започна да загубва пазарен дял и не можеше да се върне в играта. Сега Nokia има само около 1% от световния пазар на мобилни устройства. Компанията също така не успя да се приспособи към появата на Android, който се превърна в доминираща операционна система за мобилни устройства.

Но не всичко е зле за Nokia. Те все още са едни от лидерите в производството на телекомуникационно оборудване и в мрежови технологии. Компанията е добре позиционирана, за да извлича печалба от бъдещите технологии, като 5G мрежи.

В края на 2016 година, Nokia потвърждава връщането си на пазара на мобилни устройства. Компанията сключва договор с HMD Global, фирма, създадена от няколко бивши служители на Nokia, и започва да разработва нови смартфони и телефони под бранда Nokia. Първият модел, който беше пуснат на пазара през 2017 година, беше Nokia 6, който имаше успех и засили вярата на потребителите в марката.

След успеха на Nokia 6, HMD Global пуска още множество модели, включително Nokia 7, Nokia 8, Nokia 8 Sirocco и Nokia 9 PureView. Всички тези модели имат висококачествени камери, дълготрайна батерия и добро качество на изработка. Nokia 9 PureView има дори 5 камери на гърба си, което е нещо уникално за телефон.

Така че, макар и да Nokia да не е толкова доминираща на пазара на мобилни устройства, колкото беше преди години, тя все още е налична и предлага конкурентни продукти. HMD Global продължава да инвестира в марката и да предлага нови технологии, което го прави един от ключовите играчи на пазара на мобилни устройства в момента.

 704 прегледа,  5 прегледа днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *