Какво е Revolut bank и защо може да ми е от полза?

Какво е Revolut и защо може да ми е от полза

Връзка за покана: тук.

Може би сте чували за Revolut от приятели, но никога не сте си направили труда да проверите за какво става въпрос.

Компанията е в новините – по една или друга причина – се разраства бързо, откакто стартира в Ирландия преди няколко години.

Така че, ако сте любопитни и обмисляте да се регистрирате или просто искате да научите повече, ето всичко, което трябва да знаете.

Какво е Revolut?

Revolut е компания за финансови технологии, която предлага на клиентите предплатена дебитна карта за безконтактни и онлайн плащания и тегления от банкомати в страната и чужбина.

Има мобилно приложение, което може да се използва за предвиждане и проследяване на разходите по категории (хранителни стоки, сметки, пътувания и др.), търговец и в дадена държава.

Потребителите могат също да задават лимити на разходите, да създават спестовни „трезори“, да разпределят сметки в ресторанти и други заведения, да P2P(peer-to-peer) плащания и благотворителни дарения и да обменят валута (и криптовалута) чрез приложението.

Можете да изплащате заплати във вашия Revolut, тъй като акаунтът ви се доставя с BIC и IBAN номера, но компанията няма физическо присъствие, така че очевидно не можете да правите депозити в брой или да извършвате проверки в местния си клон.

Въпреки външния вид обаче, Revolut не е цифрова банка – това е „институция за електронни пари“, лицензирана от Обединеното кралство за финансово поведение (FCA) и търгуваща в ЕС съгласно паспортните правила.

Универсалното приложение на компанията е голяма точка за продажба. Снимка: Thomas Trutschel / Photothek чрез Getty Images
Универсалното приложение на компанията е голяма точка за продажба. Снимка: Thomas Trutschel / Photothek чрез Getty Images

Популярно ли е?

Да, около 8 милиона души са се регистрирали да използват базирания в Обединеното кралство Revolut, откакто стартира през 2015 г. Той стана достъпен в Ирландия година по-късно, а сега компанията има около 500,000 ирландски клиенти, според ръководителя на ирландските операции Джо Хенеган.

Revolut изчислява, че в момента има 3,7 милиона активни месечни потребители и 1,1 милиона активни ежедневни потребители и че са направени 350 милиона транзакции с неговите карти. Средностатистическият клиент на Revolut държи около 2000 лева в сметката си.

Съперниците Monzo и Starling не са налични в България, а германската банка N26, която също стартира в Ирландия през 2016 г., изглежда расте със значително по-бавени темпове, привличайки 10,000 ирландски клиенти през първата си година в сравнение с 30,000 на Revolut.

 

Можете да получите стандартната карта, розовата премиум карта или черната метална карта. Снимка: Revolut
Можете да получите стандартната карта, розовата премиум карта или черната метална карта. Снимка: Revolut

Защо Revolut стана толкова популярен?

Приложението е доста удобно и ново в момент, когато цифровите предложения на повечето банки са или ограничени, или несигурни.

Функцията за обмен на Revolut също е привлекателна, тъй като можете да замените еврото си за над 150 чуждестранни валути, както и Bitcoin, Ripple, Ethereum, Litecoin и XRP без комисионна на изгодни цени.

Стандартната сметка е безплатна, с изключение на първоначалното таксуване от 6 евро(9.99 лева) за картата, така че няма такси за минимални депозити или поддръжка, но ако нямате нищо против да платите малко допълнително, можете да получите премиум акаунт от 7,99 евро(13.99 лева) на месец или 13,99 евро(25.99 лева) на месец „метална“ сметка в момента на писането на тази статия.

По-скъпите сметки предлагат екстри като медицинска застраховка, застраховка за забавен полет и забавен багаж и, ако сте избрали „метална“ сметка, елегантна метална карта, която да впечатли вашите приятели.

Тегленето от банкомат е безплатно в по-голямата си част у нас и в чужбина, така че няма да има досадни такси, ако изнасяте пари в брой през границата или на почивка.

Ако сте човек, който е свикнал да харчи на сляпо и след това се страхува да проверява своето онлайн банкиране, функцията за проследяване на разходите може да отнеме известно безпокойство от ежедневието и спестяващите трезори идват на помощ.

Можете да вземете „рестото“ от дадената транзакция и да го поставите в отделна спестовна сметка в приложението. Можете дори да удвоите, утроите или умножите рестото по 10, ако искате да заделите повечко пари.

Така че, да речем, че харчите 3.50 лева в магазин, приложението ще закръгли до 4 лева, което ще ви даде 50 ст. „ресто“. След това можете да банкирате това във вашето хранилище или да зададете множител на транзакциите си, за да увеличите спестяванията си.

Без скрити такси при теглене от чуждестранен банкомат е друг плюс. Снимка: Shutterstock
Без скрити такси при теглене от чуждестранен банкомат е друг плюс. Снимка: Shutterstock

Добре, но трябва да има някои разходи?

Да, има месечен лимит от  450 лв. за безплатни тегления от банкомат на месец. След това се дължи такса от 2% върху теглената сума.

И има месечен лимит от 12 000 лева за харчене, прехвърляне и обмен на пари в глобален мащаб във всички валути и такса от 1 лв.

Също така ще трябва да плащате годишна държавна такса в размер на 10 лева.

Мога ли да го използвам с Google Pay или Apple Pay?

Да, Revolut вече поддържа както Google Pay, така и Apple Pay.

Някакви проблеми?

Revolut има банков лиценз в Литва, така че трябва да гарантира депозити до 100,000 евро, но търгува в Ирландия чрез британския си лиценз за електронни пари съгласно правилата на ЕС за паспортиране без такава защита, така че клиентите са изложени.

Ние се отнасяме сериозно към безопасността и сигурността на вашите търговски средства и информация. Не само, че сме упълномощена институция от FCA, но ние също създадохме инструменти, за да гарантираме, че вашият бизнес е защитен

Източник: https://www.revolut.com/bg-BG/business/zashchita-na-nay-visoko-nivo

…казва Revolut на уебсайта си.

‘В случай на несъстоятелност на Revolut, ще можете да поискате средствата си от тази сегрегирана сметка [в друга банка, където средствата на клиентите са защитени] и вземането ви ще бъде изплатено над всички останали кредитори.’

През февруари беше публикуван доклад, разкриващ „токсичната“ култура на работното място на компанията – изпълнителният директор Николай Сторонски публично изпраща съобщения до целия персонал, като им казва, че ще бъдат уволнени без преговори, ако се справят зле при преглед на резултатите.

Съоснователите на Revolut Влад Яценко и Николай Сторонски. Снимка: Revolut / Handout чрез REUTERS
Съоснователите на Revolut Влад Яценко и Николай Сторонски. Снимка: Revolut / Handout чрез REUTERS

По-късно стана ясно(през март), че финансовият директор на Revolut е подал оставка поради проблеми с изискванията за дефектната автоматизирана система на компанията за подозрителни транзакции, която е била деактивирана в продължение на месеци, позволявайки да се извършват хиляди преводи и плащания без никакъв надзор.

Други истории включват ирландски потребител, който по погрешка е кредитирал 197 милиона евро, мобилна текстова измама и срив на системи. Клиентите също се оплакват от бавно обслужване, тъй като компанията предлага само съобщения в приложението и няма специализиран телефон за помощ.

Декларацията за поверителност на Revolut също така му позволява да споделя вашите данни с ирландски банки, ако кандидатствате за теглене на ипотека с тях. Компанията има подобна политика за данни с платформите за социални медии, но можете да се откажете от двете политики за споделяне на данни, като използвате приложението.

И въпреки че компанията се оценява на около 2 милиарда евро и търси 500 милиона евро инвестиции, тя губи пари – 32,8 милиона британски лири (37,7 милиона евро) през миналата година и 14,8 британски лири (17 милиона евро) през 2017 г. – в резултат на нейната агресивна стратегия за разширяване.

Въпреки това, компанията видя ръст на приходите до 58,2 млн. паунда (66,9 млн. евро) през 2018 година.

Значи разширяването е вероятно?

О, да, Revolut понастоящем се предлага в ЕС и Швейцария, Сингапур, Канада, САЩ и Австралия и ще стартира в Бразилия, Русия и Индия до края на годината, преди да се разшири в Латинска Америка, Китай и други територии през 2021 г.

Компанията също така планира да добави 3,500 нови служители до следващото лято като част от сделка с разплащателната компания Visa, въпреки че Revolut ще продължи да издава още от своите карти с Mastercard в Ирландия и Европа.

Revolut също се разширява в САЩ с помощта на Mastercard и ще започне да издава карти в различните щати до края на годината.

Брекзит…

Brexit е главоболие за много финансови институции и Revolut не е по-различен. Компанията създаде ново предприятие, Revolut Payments UAB, за да гарантира, че запазва правата за паспортиране и непрекъснатост на обслужване за клиентите, след като Великобритания окончателно напусне ЕС.

Ще прехвърлим повечето от нашите клиенти, базирани на [Европейското икономическо пространство], към този нов европейски субект, в случай че няма сделка

…каза Revolut в публикация в техния блог. Всички държави от ЕС, включително Ирландия, плюс Исландия и Норвегия са част от ЕИП.

Подобно на Revolut, Revolut Payments UAB също е институция за електронни пари, което означава, че защитата на потребителите и защитата на техните средства ще останат непроменени след Brexit.

Някои ирландски клиенти, използвали шофьорските си книжки за регистрация, са получили имейли с молба да представят изображение на паспорта си или национална лична карта, като карта за обществени услуги за регулаторни цели, ако има твърд Brexit.

Шофьорска книжка вече не е приемлива и клиентите, които не представят валидни документи за самоличност, ще имат закрит или строго ограничен акаунт в случай на Brexit.

Регистрация в Revolut

За да се регистрирате в Revolut, ще трябва да изтеглите приложението, да предоставите своя телефонен номер, да зададете парола и да потвърдите акаунта си, като използвате шестцифрения код, който след това ще бъде изпратен на телефона ви.

Ще бъдете помолени да предоставите вашето име, дата на раждане, домашен адрес и имейл адрес, преди да бъдете подканени към кредитна сметка с малко над 20 лева или повече. Можете да попълните сметката си, като я свържете със съществуваща банкова сметка, като предоставите данни на картата си.

Също така ще бъдете помолени да предоставите снимка и ясно изображение на паспорта си за целите на идентификацията, преди да можете да изберете стандартна, премиум или метална сметка и да платите съответната такса.

 3,916 прегледа,  1 прегледа днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *