Какво представляват LED фаровете и как работят?

Какво са LED фаровете и как работят

Повечето хора са наясно, че LED означава светоизлъчващ диод; по-малко известно обаче е, че LED автомобилните фарове могат да доведат до увеличаване на разходите и сложността в сравнение с халогенните крушки, а също и да увеличат ефективността и приспособимостта – благодарение отчасти на малките пропорции и използваната мощност на всеки диод.

Повечето нови автомобили се предлагат с LED дневни светлини, но пълните LED фарове не са индустриален стандарт (все още). Тъй като производителите преследват намален разход на гориво и по-ниски емисии, облекчаването на електрическото напрежение на автомобила стана по-важно и точно за това помагат LED светлините.

Те произвеждат кристално чиста светлина, която в комбинация с матрична технология на светлината (обяснена по-късно) предлага огромен напредък в адаптивността и осветяващата мощност спрямо стандартните LED, ксенонови и халогенни фарове. Отрицателното за светодиодните модули, особено от вида на матрицата, е замяната на устройството, което може да бъде изключително скъпо.

Като се има предвид това, пълните LED фарове вероятно ще продължат да се увеличават и похарчването на допълнителните пари за LED фарове, при поръчка на автомобил, може да е предимство след време време при продажбата на колата. Освен това, ако сте по-малко уверени когато шофирате през нощта, LED матричните светлини могат да помогнат много.

Как работят LED светлините?

Светодиодът е просто полупроводник, който излъчва светлина, когато през него се пропуска ток – те работят с ток, протичащ в една посока. Поради изискването на сравнително малко ток за осветяване, енергията, извлечена от акумулатора (и следователно от двигателя) е по-малка от халогените и ксеноните.

Токът преминава от катод към анод, преминавайки през полупроводников материал, който има проводимост някъде между метал и каучук, направен чрез добавяне на материал, който провежда електричество към изолационен материал. След това полупроводникът излъчва фотони, които след това осветяват пътя напред.

Поради простотата на светодиода, има много малко неща, които да се объркат с тях, поради което се очаква те да продължат да работят доста повече от десетилетие. Въпреки това, LED фаровете не са се използвали достатъчно дълго, за да се установи колко дълго ще издържат, когато се използват на пътя.

LED фаровете намират място във все повече нови автомобили, дори от ниския клас

Какво представляват адаптивните LED светлини

Струва си да се отбележи, че не всички адаптивни фарове са LED модули. Адаптивният модул е просто фар, който може да променя посоката и/или яркостта си в съответствие с пътните условия – независимо дали това са по-стари халогенни модули, по-модерни LED или водещи в индустрията лазерни модули. Адаптивна LED светлина е тази, която е направена от светодиоди и може да променя посоката и/или яркостта си.

Какво представляват LED матричните светлини и как работят?

В математиката матрицата се дефинира като правоъгълен масив от числа, организирани в редове и колони, които се третират като едно цяло. Разменете „числа“ за „светодиоди и огледала“ в тази дефиниция и трябва да можете да си представите като груба концепция какво представлява LED матричен фар.

LED матричните фарове работят, като обединяват светодиоди и огледала с технология от сензори и камера(и). Последните сканират пътя напред, за да идентифицират трафика и промените в пътните условия – пример може да е рязък завой.

Матричната технология на Osram
Фарът на Osram затъмнява, като автоматично изключва някои светодиоди в дългите си светлини.

След това те използват тези данни, за да осветят, затъмнят или дори да изключат всеки светодиод в матрицата, като крайната цел е да осветят колкото се може повече пътя, като в същото време не заслепяват другите участници в движението. Поради тези качества, матричните LED светлини се наричат и адаптивни светлини.

LED фарове – за и против

Плюсове:

• Енергийна ефективност
• Дълго предвиден живот

Минуси:

• Може да бъдат сложени
• Може да бъдат невероятно скъпи за ремонт

 4,298 прегледа,  1 прегледа днес