Какви зимни гуми да изберем за нашия автомобил?

Какви зимни гуми да изберем за автомобила

Какви зимни гуми да изберем за автомобила

Закупуването на зимни гуми е от изключително значение за безопасността – както вашата, така и на околните. Може да се изненадате като чуете колко важни са тези няколко сантиметра за определяне на начина, по който колата ви се държи по време на шофиране. Гумите са единственият ви контакт с пътната настилка, което приблизително се равнява на 4 по-големи телефона. С наближаването на зимата може да се чудите кои зимни гуми да изберете и, съответно, да купите.

Площ на контакт на гумите с пътя
Къде гумата се среща с пътя

С толкова голям избор последните години има някои важни неща, които трябва да имате предвид:

За разлика от маркировката M+S, маркировката 3PMSF, която може да се намери на страничната стена, показва, че гумите отговарят на стандартите на ЕС и са преминали стандартизиран тест, гарантиращ, че ще можете да шофирате безопасно при зимни метеорологични условия.

При температури под 7°C е важно гумите да бъдат адаптирани към зимните метеорологични условия. Преди да направите покупка, следвайте тези съвети, за да научите кои гуми да използвате за вашия автомобил в зависимост от вида на шофирането, марката и модела му, както и размерите на гумите.

Както всеки отговорен шофьор, вероятно се чудите как да разберете кои зимни гуми да изберете. Ето един съвет: игнорирайте съветите приятелите и семейството си и направете ваше собствено проучване, спрямо автомобила, който шофирате. Ваш приятел може да се похвали, че е намерил невероятни зимни гуми, но това не означава, че гумите му са подходящи за вашия автомобил. Абсолютно важно е да вземете предвид типа на вашето превозно средство и навиците на шофиране, когато избирате гумите си.

Ето няколко съвета, които да ви помогнат да постигнете правилния баланс между вашите нужди и бюджет при закупуването на следващия си комплект зимни гуми.

 

1. Проверете размера на гумите си

На първо място, уверете се, че знаете размера на гумите си – това е един от първите въпроси, които ще ви бъдат зададени в магазина. Вашите зимни гуми и летните ви гуми трябва да са с еднакъв размер.

За да разберете размера на гумите си, просто погледнете страничната стена. Ще намерите код, подобен на този: P225/60 R17. Ето как да прочетете кода на гумата:

  • 225 – Този номер съответства на ширината на протектора или на частта от гумата, която докосва пътя, в милиметри.
  • 60 – Това число представлява съотношението (като процент) между горната част на гумата (височина на страничната стена) и ширината на протектора (ширина на участъка).
  • 17 – Това число показва вътрешния диаметър на гумата, в инчове.

Ако гумите са прекалено стари и изтъркани, или искате да сте сигурни, че това е правилният размер за автомобилът ви, отворете книжката на автомобила и потърсете размера гуми, посочен от производителя. Ако нямате книжката можете да посетите този сайт. В него въвеждате марка, модел и година на автомобила и той ще ви посочи правилните размери, които можете да поставите на даден автомобил:

https://tiresize.com/chart/

 

2. Помислете за видовете пътища, по които шофирате

Това е от решаващо значение при избора на зимни гуми. Шофирате ли основно по градски пътища, извънградски пътища или магистрали?

Ако шофирате много, не забравяйте да инвестирате във висококачествени гуми. Това е особено важно, ако шофирате компактна кола, която е по-вероятно да се плъзне при лоши условия.

Ако шофирате предимно в града, гумите с добро съотношение цена-качество ще свършат работа.

 

3. Разгледайте гумите, които се продават

Може да изглежда очевидно, но отделете време да отидете до магазина. Можете визуално да сравните качеството на различните налични гуми, особено каналите, гъвкавостта и страничната твърдост.

Имайте предвид, че големите канали осигуряват по-добро сцепление на зимните повърхности, като същевременно спомагат за изместването на сняг и кал.

Можете също така да проверите внимателно качеството на гумите, произведени в Китай. Те може да са по-евтини, но се износват по-бързо и предлагат по-лошо поведение на пътя. Замислете се дали си заслужава да инвестирате в по-скъпи и качествени гуми на известни производители.

 

4. Задаване на правилните въпроси

Добрият търговски представител ще знае правилните въпроси, които да ви помогнат да изберете зимните си гуми. Освен рутинната употреба на вашия автомобил, те ще ви попитат за вашия годишен пробег, къде живеете и най-важното за вашия бюджет.

Изчерпателен търговски представител също ще ви попита дали искате подсилени гуми за по-добър контрол при завиване и ще обясни различните видове протектори (със или без шипове), както и плюсовете и минусите на всеки, особено по отношение на нивата на шум.

5. Изберете между гуми за сняг и гуми за лед

Кои са по-добри гуми – за сняг или гуми за лед? Най-общо казано, гумите за лед се считат за превъзходни, тъй като предлагат отлично сцепление както на сняг, така и на лед, докато обратното не винаги е така.

Гумите за лед се препоръчват, ако шофирате предимно по магистрали и сухи настилки. Ако шофирате главно в центъра, вместо това изберете гуми с по-добро сцепление, които да ви помогнат да преминете през преспите сняг.

 

6. Управление и спиране

Вашите зимни гуми оказват голямо влияние върху управлението и спирането, което е една от основните причини, поради които зимните гуми са задължителни. Когато температурата падне под 7°C, всесезонните гуми губят сцепление и гъвкавост за безопасно шофиране.

С по-добри гуми, вашият автомобил ще спира по-ефективно и надеждно и също така ще се справя по-добре в завоите.

 

7. Настоявайте за няколко предложения

Много търговски представители или търговци на дребно целят да ви предложат най-добрата сделка, но не се задоволявайте само с едно предложение – особено след като то често е свързано с отстъпка(която понякога може да дойде с изненади) или някакъв вид промоция и не е непременно най -добрата гума за вашия автомобил.

Настоявайте да получите няколко предложения. По този начин ще можете да избирате зимните си гуми измежду няколко модела, в зависимост от цената, характеристиките и вашите специфични нужди.

8. Избягвайте смесването и съчетаването на гуми

Наличието на различни марки гуми на дадено средство никога не е добра идея. Това може да повлияе на шофирането ви, да доведе до лошо управление и да причини преждевременно износване на някои части. Избягвайте смесването на гумите колкото е възможно повече.

Ако шофирате 4х4, това е още по-важно. Уверете се, че сте сложили четири еднакви гуми от една и съща марка, в противен случай ще добавите допълнителен стрес към диференциала на вашия автомобил.

 

9. Останете в рамките на бюджета

Бюджетът ви е важен фактор при избора на гуми. Отделете време за сравнение на цените. Не се страхувайте да посетите няколко магазина. Търсенето онлайн също може да ви помогне да вземете решение. Следете за оферти и промоции.

Вашите зимни гуми трябва да отговарят на вашите нужди и не трябва да се основават на препоръките на вашите приятели и семейство. Отделете време да помислите за навиците си на шофиране и да предадете тази информация на търговските представители. Те ще могат да ви насочат през процеса на покупка.

Имайте предвид, че няма такова нещо като „перфектна гума“! Дори най -скъпите и специализирани гуми имат своите силни и слаби страни. Закупуването на зимни гуми винаги включва елемент на компромис.

Не на последно място, не чакайте твърде дълго, за да изберете зимните си гуми и да ги монтирате. След 1 ноември търсенето обикновено нараства – и цената заедно с него.

 

10. Мога ли да карам с летни гуми, ако автомобилът ми е снабден с 4х4 задвижване?

Категоричният отговор е: НЕ!!! Ако нямате сцепление няма значение с какво задвижване сте. Този клип по-долу показва нагледно защо е изключително важно да шофирате със зимни гуми през студените месеци:

11. Какво представляват етикетите върху гумите?

Информация за гумите с ниво на шум, сцепление на мокра настилка, икономия на горивото
Информация за гумите

Въведен са етикети на гумите, за да дадат на купувача сравнима информация, за да можете да вземете решение за типа гума, която купувате. Етикетите ще са представени в стандартен формат за всички марки гуми, така че без значение каква марка изберете ще можете да сравните техните характеристики, за да видите какво получавате.

ИКОНОМИЯ НА ГОРИВОТО – Гумите са отговорни за приблизително 20% от разхода на гориво на автомобила, главно поради съпротивлението им при търкаляне. Съпротивлението при търкаляне, известно още като „триене при търкаляне“ и „плъзгане при търкаляне“, е съпротивлението между гумата и пътната настилка и може да бъде повлияно от материала, от който е направена гумата. Производителите на гуми извършват огромно количество изследвания на своите производствени материали, като една от целите им е да намалят съпротивлението при търкаляне.

Намаляването на съпротивлението при търкаляне може да помогне за подобряване на горивната ефективност. Така че, ако изберете гуми, класифицирани като A вместо Е – това може да ви помогне да спестите над 80 литра гориво годишно, което може да доведе до около 300 лева спестявания.

Това също е от полза за околната среда, тъй като емисиите на CO2 се намаляват значително. (На база 16 000 километра годишно с бензинов двигател).

МОКРО СЦЕПЛЕНИЕ – Гумите играят решаваща роля в спирачния път на автомобила – т.е. разстоянието от момента на натискане на спирачките до спирането на колата ви. Спирането при мокри условия отнема повече време в сравнение със сухите такива поради количеството вода, задържано върху гумите и това върху пътната настилка. Шарките, изрязани в повърхността на гумата (протектор), са проектирани да подпомагат разпръскването на вода и това е друга ключова област за изследване на производителите на гуми. Така че сега ще можете да сравните ефективността на една гума при спиране при мокро.

Например, разликата в спирачния път на мокър път между автомобил, оборудван с гуми, класифицирани като „А“ в сравнение с „Е“, е над 10 метра, т.е. еквивалентно на 2 дължини на автомобила! Когато спирате със скорост, това очевидно има голямо значение за вашата пътна безопасност.

ШУМ – Шумът, който издава вашата гума, може да не изглежда решаващ фактор при закупуването на гума – но ако прекарвате голяма част от деня си в шофиране по магистрали, тогава може да предпочетете да инвестирате в нещо, което допринася за вашия комфорт при шофиране. Досега не беше възможно да се знае нивото на шума на гумата, докато не я монтирате и шофирате, но нивото на шума вече ще се изобразява върху етикетите на гумите, за да можете да направите информиран избор за покупката си.

Шумът се измерва в децибели (dB) и човешкото ухо може да регистрира разлика в 3 децибела.

Етикетите на гумите ще три различни звукови обозначения, като те се класират като „A“, „B“ или „C“. Ако етикетът на гумата е класиран с „А“ за шум, това води до най-ниските външни емисии на шум, докато ако гумата е обозначена с „В“ и „С“, ще произвежда по-високи нива на външен шум. Децибелът (dB) ще бъде показан на етикета на гумата.

 1,677 прегледа,  3 прегледа днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *