Как да измерим реалната скорост на автомобила ни през телефона?

Как да измерим реалната скорост на автомобила ни?

Как да измерим реалната скорост на автомобила ни

Нашите GPS приложения за измерване на скоростта с която шофирате или пътувате в дадено превозно средство. Налични за Android и iOS:

Изтегли за Android и iOS:

Изтегли GPS километраж за Android от тук

Изтегли от App Store Изтегли GPS километраж за iOS от тук


След като наскоро си купи употребяван автомобил Иван забеляза, че има постоянно несъответствие между скоростта, показвана на нейния километраж и тази на навигацията. В определени интервали показанията на километража драстично се разминаваха с тези на навигацията.

Това е една примерна история, в която доста хора могат да се припознаят.

Много други шофьори през годините съобщават за разминавания в показанията на километража и навигацията в техните автомобило. Тази ситуация всъщност е обща за почти всеки автомобил на пазара. Но защо е така? Със сигурност производителите на автомобили могат да направят скоростите си точни до точните км/ч, с които пътувате.

 

Как работи скоростомерът на автомобила?

Скоростта е измерване на разстоянието във времето. Но автомобилният километраж всъщност не измерва колко бързо пътувате от точка А до точка Б. Скоростите на автомобила обикновено работят чрез измерване на въртенето на задвижващия вал, ос или колело на автомобила. След това те използват базови математически формули, за да екстраполират това въртене и да определят колко бързо пътувате. Това е много подобна концепция на скоростомера на велосипед.

Въпреки това, ако диаметърът на колелото/гумата се промени, изчислението на екстраполацията ще бъде неправилно. Например диаметърът ще се увеличи, ако поставите нови гуми на колата (повече протектор, който се износва над хиляди мили) или увеличите налягането в гумите. Това означава, че за всеки оборот на колелото колата се движи по-далеч, което означава, че скоростта ви е по-голяма.

Ако диаметърът намалее (напр. – износени гуми, по-малко въздух в гумите, различна марка гума с малко по-различни размери), тогава колата ще изминава по-кратко разстояние за всеки оборот на колелото, следователно вие ще пътувате по-бавно.

Граница на грешка в километража на автомобила

Разликите в диаметъра на колелата, произтичащи от горните обстоятелства, могат да бъдат малки (може би няколко милиметра), но при 50 километра в час колелата на колата ви се въртят 6-7 пъти всяка секунда, така че може бързо да направи разлика от няколко километра в час.

Тази граница за грешка се взема предвид при прилагането на закона и начина, по който производителите калибрират скоростите на своите автомобили.

 

Как работи скоростомерът на GPS навигацията?

Устройствата за сателитна навигация (преносими или интегрирани в автомобила) изчисляват скоростта на вашия автомобил, като измерват действителното изминато разстояние с течение на времето с помощта на GPS сателитно проследяване.

Те многократно намират точната ви позиция на земята чрез сателит и изчисляват колко далеч сте пътували, след което разделят на времето, необходимо за изминаването на това разстояние. Точността на GPS навигацията или приложението се определя от силата на сателитния сигнал и не се влияе от гумите на вашия автомобил, или друго превозно средство.

Много навигации не са в състояние да отчетат промените във вертикалната посока, така че може да са по-малко точни, ако пътувате нагоре или надолу по стръмен хълм. Те също така по своята същност са по-точни при по-високи скорости, тъй като по-голямото разстояние с течение на времето намалява грешките при закръгляне, но GPS навигацията обикновено е много по-близо до истинската скорост на автомобила, отколкото километража.

Някои фабрични сателитни системи също ще използват данни от автомобила, за да се интегрират с GPS сигнала, за да подобрят цялостната точност.

 

Защо да използвате нашите приложения, вместо навигация?

Дигитален GPS километраж
Дигитален GPS километраж за вашия телефон

Предимството на нашите приложения е, че са малки по размер(около 7MB за приложението ни за Android базирани устройства и 20MB за това за iOS), може да сменяте темите спрямо Вашия вкус, не изискват много ресурс от устройството и едно от най-големите им предимства – имат таймер за ускорение на превозното средство от 0-100 км/ч.

Друго предимство е, че приложението може да се използва за измерване на скоростта във всякакъв вид превозно средство и всякакви ситуации – можете да поставите телефона на стойка на вашия велосипед, да пуснете приложението и да видите скоростта, докато пътувате в автобуса, да проверите дали даден автомобил отговаря на заводските стойности по ускорение, с колко се движат „бързите“ влакове в България или дори с колко вървите пеш.

 

Как да използвам вашето GPS приложение?

Изтегли GPS километраж за Android от тук

Изтегли от App Store Изтегли GPS километраж за iOS от тук

  • Пуснете местоположението на устройството.
  • Изчакайте GPS сигнал

Готово – приложението е готово за работа. Ако искате да измерите ускорението от 0-100 км/ч:

  • Изберете режима за ускорение
  • Спрете колата и изчакайте добър GPS сигнал от сателитите за най-точни резултати
  • Ускорете от 0-100 км/ч

Ако искате да направите нов тест просто спрете, при 0 км/ч приложението ще рестартира таймера.

 9,349 прегледа,  16 прегледа днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *