Какво е криптовалута и как се копае

Какво е криптовалута и как се копае

Криптовалутите са децентрализирани дигитални пари, базирани на блокчейн технология. Може да сте запознати с най-популярните версии, Bitcoin и Ethereum, но има повече от 5000 различни криптовалути в обращение, според CoinLore.

Можете да използвате крипто за закупуване на стоки и услуги, въпреки че много хора инвестират в криптовалути, както биха направили в други активи, като акции. Докато криптовалутата е нов и вълнуващ вид активи, закупуването ѝ може да бъде рисково, тъй като трябва да направите доста изследвания, за да разберете напълно как работи всяка система.

Как работи криптовалутата?

Криптовалутата е цифрово, криптирано и децентрализирано средство за обмен. За разлика от левовете, доларите или еврото, криптовалутите нямат централен орган, който да управлява и поддържа стойността на криптовалута.

Вместо това тези задачи се разпространяват между потребителите на криптовалутите през интернет. Биткойнът беше първата криптовалута, която за първи път беше описана от Сатоши Накамото в доклад от 2008 г., озаглавен „Биткойн: Електронна система за пари в брой“(Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System). Накамото описа проекта като „система за електронни разплащания, базирана на криптографско доказателство вместо доверие“. Това криптографско доказателство се предлага под формата на транзакции, които се проверяват и записват под формата на програма, наречена блокчейн.

Какво е блокчейн?

Блокчейнът е отворена, разпределена книга, която записва транзакции в код. На практика е малко като чекова книжка, която се разпространява на безброй компютри по целия свят. Транзакциите се записват в „блокове“, които се свързват заедно по „верига“ от предишни транзакции с криптовалута.

Представете си книга, в която записвате всичко, за което харчите пари всеки ден“, казва Бучи Окоро, главен изпълнителен директор и съосновател на африканската борса за криптовалути Quidax. „Всяка страница е подобна на блок, а цялата книга, група от страници, е блокчейн.

С блокчейн всеки, който използва криптовалута, има свое копие на тази книга, за да създаде единен запис на транзакцията. Софтуерът регистрира всяка нова транзакция, както се случва и всяко копие на блокчейна се актуализира едновременно с новата информация, като запазва всички записи идентични и точни.

За да се предотврати измама, всяка транзакция се проверява с помощта на една от двете основни техники за валидиране: доказателство за работа или доказателство за залог.

Доказателство за работа срещу доказателство за залог

Доказателство за работа и доказателство за залог са две различни техники за валидиране, използвани за проверка на транзакции, преди те да бъдат добавени към блокчейн, които възнаграждават проверяващите с повече криптовалута. Криптовалутите обикновено използват доказателство за работа или доказателство за участие, за да проверят транзакциите.

Доказателство за работа:

Доказателството за работа е метод за проверка на транзакции в блокчейн, при който алгоритъмът предоставя математически проблем, който компютрите се надпреварват да решат“, казва Саймън Оксенхам, мениджър на социалните медии в Xcoins.com. Всеки участващ компютър, често наричан „майнер“(копач), решава математически пъзел, който помага да се провери група транзакции наричани блок, след което ги добавя към блокчейн леджъра(така наречената книга).

Първият компютър, който е направил това успешно, е възнаграден с малко количество криптовалута за своите усилия. Тази надпревара за решаване на блокчейн пъзели може да изисква интензивно количество компютърна мощност и електричество. На практика това означава, че „копачките“ изразходват толкова енергия, че е възможно копането да се окаже по-скъпо от наградата(съответната криптовалута).

Доказателство за залог.

За да се намали количеството енергия, необходимо за проверка на транзакции, някои криптовалути използват метод за проверка тип доказателство за залог. С доказателство за залог броят на транзакциите, които всеки човек може да провери, е ограничен от количеството криптовалута, което е готово да „заложи“ или временно да заключи в комунален сейф, за да може да участва в процеса. „Това е почти като обезпечение на банката“, казва Окоро. Всеки човек, който залага крипто, има право да проверява транзакции, като шансовете се увеличават със сумата, която предплащате.

„Тъй като доказателството за залога премахва енергоемкото решаване на уравнения, то е много по-ефективно от доказателството за работа, което позволява по-бързо време за проверка / потвърждение на транзакциите“, казва Антон Алтемент, главен изпълнителен директор на Osom Finance. Ако собственик на дял (понякога наричан валидатор) е избран да валидира нова група транзакции, те ще бъдат възнаградени с криптовалута, потенциално в размер на общите такси за транзакции от блока транзакции. За да се предотвратят измамите, ако сте избрани и потвърдите невалидни транзакции, вие губите част от това, което сте заложили.

Ролята на консенсуса в криптовалутите

Доказателството за залог и доказателството за работа разчитат на консенсус механизми за проверка на транзакциите. Това означава, че  всяка потвърдена транзакция трябва да бъде проверена и одобрена от по-голямата част от притежателите на книгата.

Например хакер не може да промени книгата на блокчейна, освен ако не е получил поне 51% от книгите, за да съответства на тяхната измамна версия. Количеството ресурси, необходими за това, прави измамите малко вероятни.

Как можете да копаете криптовалута?

Копането е начинът, по който в света се пускат нови единици криптовалута, обикновено в замяна на валидиране на транзакции. Въпреки че теоретично е възможно обикновеният човек да копае криптовалута, все по-неизгодно е в системи тип „доказателство за работа“, като биткойн.

Тъй като Bitcoin мрежата се усложнява започва да се изисква повече процесорна мощ“, казва Спенсър Монтгомъри, основател на Uinta Crypto Consulting. „Средностатистическият потребител можеше да прави това, но сега е твърде скъпо. Има твърде много хора, които са оптимизирали оборудването и технологиите си, за да надминат конкуренцията.

И не забравяйте: Доказателството за работа на криптовалутите изисква огромни количества енергия за добив. Смята се, че 0,21% от цялата електроенергия в света отива за захранване на биткойн ферми. Това е приблизително същото количество енергия, което Швейцария използва за една година. Смята се, че повечето биткойн миньори в крайна сметка използват 60% до 80% от това, което печелят от добив, за да покрият разходите за електроенергия.

Макар че е непрактично за обикновения човек да печели крипто, като добива в система за доказателство за работа, моделът за доказателство за залог изисква по-малко изчисления, тъй като валидаторите се избират на случаен принцип въз основа на сумата, която залагат. Това обаче изисква вече да притежавате криптовалута, за да участвате. (Ако нямате криптовалута, няма какво да залагате.)

Как можете да използвате криптовалута?

Можете да използвате криптовалута за извършване на покупки, но това все още не общоприето. Шепа онлайн търговци като Overstock.com приемат биткойни, но това е далеч от нормата. Това обаче може да се промени в близко бъдеще. Гигантът за разплащания PayPal наскоро обяви стартирането на нова услуга, която ще позволи на клиентите да купуват, държат и продават криптовалута от своите акаунти в PayPal.

Това е огромно“, казва Монтгомъри. „Ако PayPal се считаше за банка, те щяха да бъдат 21-вата по големина банка в света и те дават достъп на всички свои потребители. Те ще улеснят хората да изпращат своите криптовалути.

Докато криптовалутата не навлезе изцяло, можете да обменяте криптовалута за ваучери. В САЩ можете да се регистрирате за BitPay карта, дебитна карта, която преобразува крипто активи в долари за покупка, но има такси, свързани с поръчката на картата и използването ѝ за теглене от банкомат, например.

Можете също така да използвате криптовалута като алтернативна опция за инвестиции извън акции и облигации. „Най-известната криптовалута, Биткойн, е сигурна, децентрализирана валута, която се е превърнала в пазарна стойност – както златото за хартиените пари“, казва Дейвид Цайлер, експерт по криптовалута и асоцииран редактор в сайта за финансови новини Money Morning. „Някои хора дори го наричат „цифрово злато“ .“

Как да използвам криптовалута за сигурни покупки

Използването на криптовалута за сигурно извършване на покупки зависи от това, което се опитвате да купите. Ако искате да похарчите криптовалута при търговец, който не я приема директно, можете да използвате дебитна карта за криптовалута, като BitPay, в САЩ

Ако се опитвате да платите на човек или търговец, който приема криптовалута, ще ви е необходим портфейл за криптовалута, който представлява софтуерна програма, която взаимодейства с блокчейна и позволява на потребителите да изпращат и получават криптовалута.

За да прехвърлите пари от портфейла си, можете да сканирате QR кода на вашия получател или да въведете адреса на портфейла му ръчно. Някои услуги улесняват това, като ви позволяват да въведете телефонен номер или да изберете контакт от телефона си. Имайте предвид, че транзакциите не са моментални, тъй като трябва да бъдат валидирани с доказателство за работа или доказателство за залог. В зависимост от криптовалутата това може да отнеме между 10 минути и два часа.

Това забавяне обаче е част от това, което прави крипто транзакциите сигурни. „Хакер, който се опитва да промени транзакция, няма да има подходящите софтуерни „ключове“, което означава, че мрежата ще отхвърли транзакцията. Мрежата също така контролира и предотвратява двойните плащания“, казва Цайлер.

Как да инвестираме в криптовалута

Криптовалутата може да бъде закупена в peer-to-peer мрежи и борси за криптовалути, като Coinbase и Bitfinex. Внимавайте за такси, тъй като някои от тези борси налагат прекомерно високи разходи за малки покупки на крипто. Coinbase например начислява такса от 0,5% от покупката ви плюс фиксирана такса от 0,99 до 2,99 долара в зависимост от размера на вашата транзакция.

Съвсем наскоро инвестиционното приложение Robinhood започна да предлага възможността да купува няколко от най-добрите криптовалути, включително Bitcoin, Ethereum и Dogecoin, без таксите на много от основните борси.

Някога беше доста трудно, но сега е относително лесно, дори за крипто начинаещи“, казва Zeiler. „Coinbase обслужва нетехнически хора. Много е лесно да си създадете акаунт и да го свържете с банкова сметка.

Но имайте предвид, че закупуването на отделни криптовалути е малко като закупуването на отделни акции. Тъй като поставяте всичките си пари в една ценна книга, вие поемате по-голям риск, отколкото ако ги разпределите върху стотици или хиляди, както бихте могли с взаимен фонд или борсов фонд (ETF). За съжаление в момента криптофондовете са в недостиг.

Съществува взаимен фонд за биткойни – Trust Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), но в момента той е отворен само за акредитирани инвеститори, което означава, че повечето хора нямат право да купуват в него.

Ако искате да излезете на крипто пазара, може да инвестирате в отделни акции на крипто компании. „Що се отнася до крипто-ориентираните акции, Coinbase се очаква да има IPO(Initial public offering), първично публично предлагане, някъде през 2021 г.“, казва Zeiler. „Има и няколко акции за добив на биткойни, като Hive Blockchain (HIVE). Ако искате да започнете с по-малък риск, можете да инвестирате в големи компании, които възприемат технологията на блокчейн, като IBM, Bank of America и Microsoft.

Трябва ли да инвестирате в криптовалута?

Експертите имат смесени мнения относно инвестирането в криптовалута. Тъй като криптовалутата е силно спекулативна инвестиция, с потенциал за интензивни колебания на цените, някои финансови съветници изобщо не препоръчват на хората да инвестират.

Например, докато Bitcoin е почти удвоил стойността си през последната година, достигайки цена от над $18,000 през ноември 2020 г., той също драстично е загубил стойност през същата година, като например, когато е достигнал дъно под $5000 за Bitcoin. Дори последните върхове на Биткойн обаче все още са по-ниски от пика си през 2017 г. от около 20,000 долара за биткойн. Всичко това означава, че криптовалутите, за разлика от повечето установени валути, могат да бъдат много нестабилни и да променят стойността си често.

Ето защо Питър Палиън, сертифициран финансов плановик в Източен Норич, Ню Йорк, смята, че е по-безопасно да се придържате към валута, подкрепена от правителство.

Ако имате щатски долар във Вашите парични резерви, знаете, че можете да платите ипотеката си, можете да платите сметката си за електричество„, казва Палион. „Когато погледнете последните 12 месеца, Биткойн прилича основно на последния ми EKG, а индексът на щатския долар е горе-долу плоска линия. Нещо, което пада с 50%, не е подходящо за нищо друго, освен за спекулации.

Въпреки това, за клиенти, които се интересуват конкретно от криптовалута, CFP Ian Harvey им помага да вложат малко пари в нея. „Теглото в портфолиото на клиента трябва да бъде достатъчно голямо, за да се чувства значимо, като същевременно не нарушава дългосрочния им план, ако инвестицията стане нула“, казва Харви.

Що се отнася до това колко да инвестират, Харви разговаря с инвеститорите за това какъв процент от портфейла си са готови да загубят, ако се окажеше лоша инвестиция. „Може да бъде от 1% до 5%, може да бъде 10%“, казва той.

 3,474 прегледа,  3 прегледа днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *