Какво трябва да знаем за новите еко стикери

Нови еко стикери

От 12 юли 2021-ва година на всички автомобили, които преминат на технически тест, ще им бъде поставен нов вид стикер – еко стикер. Тези стикери ще се издават по време на техническия преглед на автомобила. Съответният стикер няма да има общо с досега познатите екологични норми на автомобилите. Той ще има чип с информация от коя екологична група е превозното средство. Вредните емисии ще се измерват по същия начин, но с нови уреди и апаратура.

Целта е да се подобри качеството на въздуха в градовете. В дните със замърсяване над нормата леките и лекотоварните автомобили няма да се допускат до централните части на градовете.

Бойко Рановски, изпълнителен директор на ИА „Автомобилна администрация”, обясни как стои ситуацията с автомобилите, в чиито талони не е посочен евро стандарта, който също ще има известна тежест при определянето на еко категорията: „Ако тази екологична категория не е отразена в превозното средство, се взима датата на първа регистрация”.

След края на тази година информацията ще постъпва автоматично в системата. Няма да има възможност за злоупотреби”, допълни господин Рановски.

Целта е да се подобри качеството на въздуха в големите градове

Някои от собствениците на пунктове за ГТП са скептични.  „Не е тайна, че има места, където може да се преминава и да се манипулират уредите”, споделя Малина Бондаренко, която е управител на пункт за ГТП.

Контрол ще се извършва в големите градове, като в столицата вече има обособени две зони, в които няма да се допускат автомобили от определени групи, ако въздухът е замърсен.

Камери ще подават информация за нарушителите в Центъра за управление на трафика чрез регистрационния номер на автомобили или чрез чипа от стикера на предното стъкло.

 2,847 прегледа,  3 прегледа днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *