Как и какво да гледаме при избора на ново жилище?

Какво да гледаме при покупката на нов апартамент?

Какво да гледаме при покупката на нов апартамент?

Хората, които вече са закупували жилища вероятно ще знаят какво да търсят, особено ако са били ужилени и преди, но за купувачи за първи път златното правило е да помнят, че когато купувате апартамент, вие ефективно купувате и отчасти общност.

Как тази общност е проектирана, организирана и управлявана ще окаже влияние върху живота ви, ако сте собственик на окупатор.

Важно е да съставите контролен списък с вашите очаквания и да подхождате към всяко гледане с широко отворени очи. Всеки контролен списък ще се различава в зависимост от това дали купувачът възнамерява да живее в имота или да го остави, но ето общ списък от фактори, които трябва да вземете предвид, преди да решите да купите.

Що се отнася до търсенето на нов апартамент, има много неща, които трябва да имате предвид, докато обикаляте. Безопасен ли е апартаментът? Какви функции и удобства са включени? Устройството има ли изводи за пералня/сушилня? Тук разрешени ли са домашни любимци?

Ако ще закупите първия си апартамент, тогава в тази статия ще ви покажем примерен списък с неща, които трябва да проверите, преди да купите.

  • Решете на каква площ искате да купите и каква ще ви трябва в даден апартамент. Това може да включва прекарване на известно време в тази област или поне извършване на някои изследвания у дома.
  • Преди да купите, проучете пазара, за да се уверите, че получавате съотношение цена-качество. Говорете с независими оценители и агенти за недвижими имоти и проверете последните продажби в района. Не разчитайте на съвети от строителя или техния агент. Искате да знаете, че стойността на готовия апартамент ще отразява поне това, което сте платили.
  • Посетете колкото се може повече места, за да търсите имоти, които отговарят на вашите критерии, така че ще имате добра представа за това какво купувате срещу парите си.

Ключови аспекти при огледа на апартамент

Местоположение

Опознайте района. Разгледайте близките съоръжения и удобства като магазини, ресторанти, барове, училища и църкви и разберете дали сте близо до спирки на метро/трамвай/автобус и дали маршрутът им би бил удобен за вас. Ако това е оживен район, вероятно ще е шумно през нощта.

Сграда

Помислете дали сградата ще бъде с висока или ниска поддръжка. Ако е тухлена, разходите за поддръжка ще бъдат по-ниски, отколкото за мазилка, която трябва да се пребоядисва на всеки няколко години. Колкото повече се изисква поддръжка, толкова по-висока ще бъдат разходите. Някои от по-новите и по-скъпи жилищни сгради имат на фасадата материали, които са устойчиви на атмосферните условия.

Пример за това е развитието на замъка Кор в Хаут, Дъблин, който има материал, наречен Monocouche(вид цветна глинена мазилка) от външната си страна. Това не изисква боядисване или поддръжка. Прозорците са друго съображение. Дървените трябва да се третират правилно. Алуминиевите и дървени прозорци – дървен материал отвътре и алуминиев отвън – се използват все повече, за да се намалят разходите за поддръжка.

Ако е възможно, разберете дали покривът е в добро състояние. Добър показател за това колко добре се управлява цялостното развитие е състоянието на общите части и фоайето. Качеството на асансьора също е важно, както и сигурността. Някои блокове имат портиер на входа си. Други разполагат с охранителни камери, домофонни системи, охранителни порти или комбинация от тях.

Зелените площи ще бъдат важни за някои купувачи, но също така трябва да се помни, че колкото по-голяма е зелената площ, толкова по-висока е таксата за поддръжка. Трябва да се отбележат и условията за паркиране на автомобили. Включено ли е мястото за паркиране на автомобила или струва допълнително? Сега паркомясто в София започва от 12,000 лева. Ако предпочитате гараж цените започват от малко над 30,000 лева за тези в новите кооперации.

Управление

Важно е да проверите дали домоуправителната фирма наема добър домоуправител, който да поддържа развитието. В някои по-малки, обикновено по-стари блокове, обитателите заобикалят необходимостта от домоуправител, като поддържат сградата сами. Потенциалният купувач трябва да прецени дали таксата за управление е реалистична и дали има значителен фонд за спешни случаи, ремонти и поддръжка.

Шум

Шумът може да бъде проблем в блокове с дълги коридори – много от апартаментите в началото на 90-те са проектирани по този начин. Най-добре би било да изберете апартамент в края на коридора, далеч от асансьора, за да сведете до минимум звуците от преминаващ поток от хора.

Ако искате да закупите в по-стар блок, уверете се, че има подходяща звукоизолация. По-новите блокове са склонни да бъдат по-добри в това отношение поради по-строги строителни разпоредби. Вижте съседите. Ако в сградата има много млади хора, шумът също може да бъде проблем.

Пространство и светлина

Купете толкова място, колкото можете да си позволите. Дори ако оформлението на апартамента не е съвсем такова, каквото искате, решете спрямо квадратурата. В днешно време все повече хора пренареждат пространството в апартамента(разбирайте, бутането на дадена стена), за да отговарят на техните изисквания. Малък апартамент с малко или никакво място за съхранение може да стане непоносимо затрупан. Някои блокове имат складови помещения като мазе, които включени в цената или на разположение срещу допълнително заплащане и заслужават инвестицията.

Също така е важно да имате добро изложение – с южно или западно изложение или ако не намерите такъв, то поне някой, който е светъл и с хубава гледка. Посетете всеки апартамент, който възнамерявате да купите по различно време на деня, за да видите къде грее слънцето. Очевидно сутеренните апартаменти са в неблагоприятно положение на този фронт и някои апартаменти на приземния или на първия и втория етаж няма да са осветени толкова, заради заобикалящите ги сгради.

Последен съвет

Нито едно жилище не е идеално, но не правете компромиси по важните въпроси. Ако имате натрапчиви съмнения за дадено жилище, отдалечете се и не се обръщайте назад, независимо колко перфектен може да изглежда апартаментът.

 5,364 прегледа,  2 прегледа днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *