Как и какъв велосипед да изберем?

Как да изберем подходящ велосипед?

 

Времето се затопля и ние искаме да влезем във форма след дългите дни и нощи прекарани в домовете ни. Страхотно, отваряме търсачката и започваме да търсим велосипеди. И тук идва проблемът. Виждаме цени от около 300 лева до над 18,000 лева. Повечето от нас не желаят да похарчат дори четирицифрена сума за колело, даже 800 лева за 2 гуми и рамка ни се струват много. Но дали е така? Дали наистина е по-добре да се ориентираме към малко по-скъп велосипед, или този за 300 лева ще ни свърши работа?

В тази статия ще разгледаме защо един велосипед може да струва такива суми и каква сума е нужна, за да закупим такъв, който ще ни служи дълго.

Доскоро карах същия велосипед, който получих за 10-ия си рожден ден. Разбира се, все пак ме отведе там, където трябваше да отида, но определено беше време за надграждане. Като напълно начинаещ открих, че избирането на правилното колело не е толкова просто, колкото си мислех. От размера на рамката до допълнителните функции, ето как да намерите такъв за вас.

Изберете правилния тип велосипед според вашите нужди

Когато влязох в местния магазин за велосипеди и ме попитаха какво търся, нямах идея какво да кажа отвъд „хубав велосипед“. Не знаех откъде да започна, затова им казах, че просто искам нещо за каране из града. Още тогава открих, че има доста опции.

Вероятно знаете разликата между планински велосипед и градски, но между тях има няколко други типа. Ето бърза разбивка:

  • Планински велосипеди: Здрави и предназначени за офроуд употреба, но можете да ги използвате и на нормална настилка.
  • Шосейни велосипеди: Предназначен за използване по асфалта, като каране из града. Създаден за скорост.
  • Хибридни велосипеди: кръстоска между планински и шосейни велосипеди. Не толкова бързи като шосейните велосипеди и не толкова здрави като планинските, но добри за пътуване до работното място.
  • Градски: Вид колела, които виждате, че хората се возят по крайбрежните пътеки близо до плажа(ако живеете по морето) или из алеите в градовете.

Вашият избор на велосипед ще зависи и от вашите вкусове, както и вида на разстоянието и терена по които искате да карате. Има много различни видове колоездене и множество велосипеди, които ще ви позволят да постигнете целите си.

Шосейни велосипеди: най-доброто за бързо каране по асфалт

Шосейните велосипеди са най-подходящи за каране по гладки, асфалтирани пътища. -Робърт Смит

Както подсказва името, шосейните велосипеди са свързани с каране по възможно най-гладки повърхности и то възможно най-бързо. Те имат леки рамки и тесни гуми, създадени да ви помогнат да постигнете максимална скорост с минимални усилия.

Те са с ниско кормило, спуснато надолу (т.е. тези, които се завъртат надолу и назад), което ви позволява да седнете в ефективна и аеродинамична позиция за каране и да използвате предавка, която е свързана с максимална скорост.

Под прикритието на малко по-спокойни велосипеди, те ще ви позволят да се впуснете в големи разстояния с приятели, но също така ще се отдадете много добре на пътуванията, благодарение на способността им да покриват бързо разстояния.

Позицията за каране с фокус върху скоростта обаче може да бъде неудобна за някои велосипедисти, а леките джанти и гуми са податливи на повреди от бордюри и дупки.

Много специализирани шосейни велосипеди, особено тези в по-бързия край на спектъра, също няма да имат способността да носят багаж – така че, ако трябва да вкарате тежък товар, то такъв тип пътен велосипед може да не е идеален.

Плюсове: Бързо, ефективно и забавно

Минуси: По-лесни за повреда, по-малко удобни за ежедневни ездачи

Планински велосипеди: най-подходящ за неравен терен

Планинските велосипеди са най-подходящи за каране извън пътя. -Фил Хол
Планинските велосипеди са най-подходящи за каране извън пътя. -Фил Хол

Създадени, за да поемете по най-пресечения офроуд терен, който природата може да предложи, планинските велосипеди са изградени здрави с агресивни гумени гуми, предназначени да намерят сцепление на почти всяка повърхност.

Те също имат мощни спирачки, които използват дискове в стил автомобил или мотоциклет в центъра на колелата, а по-скъпите машини ще имат окачване в двата края за по-добър контрол върху неравен терен. Скоростите са проектирани така, че да ви качва нагоре и надолу по стръмен терен, с широк диапазон.

Дори и да не планирате да се справяте с планински вериги, планинските велосипеди могат да бъдат добър избор за каране в свободното време, благодарение на по-спокойната си позиция за каране.

Въпреки че окачването е чудесно за чисто офроуд каране, това означава допълнително тегло, струва повече и може да бъде неефективно, така че е най-добре да се избягва, ако планирате да прекарвате по-голямата част от времето си на път.

Плюсове: Страхотни спирачки, изправено положение, здрави, гъвкави

Минуси: Тежки, бавни на асфалт

Хибриден велосипед: най-подходящ за обикновени ездачи и къси пътувания

Хибридните велосипеди са много популярен избор за пътуващите ежедневно с велосипеди, благодарение на тяхната гъвкавост.
Хибридните велосипеди са много популярен избор за пътуващите ежедневно с велосипеди, благодарение на тяхната гъвкавост.

Най-доброто решение като средата между шосейния и планинския велосипед, хибридът заема удобната позиция за каране на планински велосипед и го сдвоява с по-лека рамка и бързо въртящи се колела като тези, наблюдавани на шосейния велосипед.

Страхотни са, ако трябва да изминете дадено разстояние, но не искате да се изкривявате в неудобна позиция за каране. Седенето в по-изправено положение може да е по-малко аеродинамично ефективно, но също така ви позволява да гледате по-напред, което е огромна благодат в интензивния градски трафик.

Ако искате да вървите бързо по добри пътища, но предпочитате по-изправено положение, или харесвате спуснати кормила, това е вашият избор. Единственият основен недостатък, както беше споменато по-горе при такъв тип велосипед е, че не сте толкова аеродинамични, колкото сте на състезателен велосипед и следователно не сте толкова бързи.

Хибридните велосипеди често използват по-мощни дискови спирачки, които осигуряват по-постоянна работа при мокро време, макар и с леко наказание върху тегло. Те също така са оборудвани с много стойки, които ви позволяват да носите повече багаж, като например специализирани чанти.

Плюсове: Доста бърз, гъвкав, изправен

Минуси: Обикновено по-тежки от шосейните велосипеди и не толкова бързи

Туристическо колело: най-доброто за носене на багаж и пътуване далеч

Туристическите велосипеди са създадени за по-малко познат път, а също така са отлични за пътувания по неравните градски пътища. -Ръсел Бъртън
Туристическите велосипеди са създадени за по-малко познат път, а също така са отлични за пътувания по неравните градски пътища. -Ръсел Бъртън

Докато хибридният велосипед е най-подходящ за града, туристическият е проектиран да поеме всичко – от обикновено пътуване до  приключение тип „пресичане на континент“.

Те са склонни да имат същите бързо подвижни колела като пътните и хибридните велосипеди, но с по-дебели гуми, които ви позволяват да поемете по смесен терен с комфорт.

Туристическите велосипеди, предназначени за свръхтежки натоварвания, понякога залагат на 26-инчови колела, тъй като наличността на резервни части често е по-добра, когато се намирате в отдалечени региони.

По-спокойната позиция за каране и по-стабилната геометрия на туристическия велосипед означават, че можете да поемете по почти всякакъв терен, независимо дали става въпрос за планински проход, когато сте напълно зареден с консумативи или бързо пътуване за работа.

Плюсове: Здрав, много товароносимост, все още доста бърз

Минуси: Не е съвсем бърз като състезателен велосипед

Велосипеди за чакъл / приключения / за всички пътища: най-добър избор, ако бързате по лоши пътища

Велосипедите за чакъл са все по-популярни и с основателна причина.
Велосипедите за чакъл са все по-популярни и с основателна причина.

Припокриващи се с туристическата категория, чакълните велосипеди – известни още като приключенски велосипеди, велосипеди за всички пътища – стават много популярни и модерни и е лесно да се разбере защо.

Велосипеди за чакъл съчетават външния вид и скоростта на шосейните велосипеди с много свободни пространства за монтиране на дебели, големи гуми, които понякога могат да бъдат широки 35 mm или повече, за да ви прекарат по почти всеки терен, включително ужасен  асфалт, дълбока кал, коловози, чакълести пътеки и др.

Можете да намерите приключенски велосипеди, изработени от стомана, алуминий, въглерод и титан, и на различни цени – от достъпни до амбициозни. Много от тях ще включват капси за монтиране на калници и багажници, дискови спирачки (хидравлични за предпочитане) за по-добро спиране и по-спокойна геометрия от шосейното колело, за да осигурят по-добро управление на редица повърхности.

Те също са чудесен залог за шофиране по пътя през зимата, просто поставете гуми, устойчиви на пробиване, и сте готови.

Плюсове: Бързо, удобно, практично

Минуси: Понякога тежат повече, привлекателни са за крадците

Велосипеди за циклокрос

Велосипедите за циклокрос са предназначени за бързо каране извън пътя. -Робърт Смит
Велосипедите за циклокрос са предназначени за бързо каране извън пътя. -Робърт Смит

Велосипедите за циклокрос са сходни по концепция с велосипедите, изброени по-горе, но са предназначени за състезателната дисциплина на циклокроса.

Това означава, че макар да са с дебели гуми, спускащи се кормила и в много случаи дискови спирачки, те може да нямат стойки за калници или раници.

Тяхната геометрия обикновено е по-агресивна от тази на велосипедите за чакъл и приключенски велосипеди, което ги прави по-малко привлекателно предложение за по-дългосрочно каране.

Плюсове: Бързо, специално решение за състезатели

Минимуми: Обикновено не са толкова гъвкави като велосипедите за чакъл / приключенски велосипеди

Велосипед с фиксирана предавка: най-добър избор, ако искате обикновен велосипед

Велосипедите с фиксирана предавка са чудесна опция с ниска поддръжка. - Джак Люк
Велосипедите с фиксирана предавка са чудесна опция с ниска поддръжка. – Джак Люк

Популярен в града и единствената опция, ако се возите на велодром, този тип велосипеди са най-опростени.

Те нямат свободен ход, така че винаги трябва да въртите педалите, за да се движите. Това носи определена степен на връзка и контрол, след като свикнете, но не са най-подходящи за начинаещи.

Те са изключително бързи в ръцете на опитен ездач и липсата на сложност означава, че се нуждаят от минимална поддръжка. Те са чудесни за самоуверени велосипедисти, които нямат нищо против да страдат, ако живеят на хълмисто място и искат пълен контрол по всяко време, но това е високо ниво на ангажираност за ежедневния колоездач.

След като се научите да карате такъв тип велосипед ще видите, че те са сред най-добрите велосипеди за пътуване до работното място. Това е, което ги прави популярни сред велосипедните куриери, които също харесват тяхната надеждност – минимално допустим фиксиращ механизъм само с предна спирачка – няма почти нищо, което да се обърка.

Плюсове: Леки, прости, бързи

Минуси: Изисква се известно умение, трудни в наклон

Градско колело: най-доброто за безпроблемно каране

Традиционни градски велосипеди в холандски стил в естественото им местообитание. - Каве Каземи
Традиционни градски велосипеди в холандски стил в естественото им местообитание. – Каве Каземи

Градски велосипед в холандски стил върши страхотна работа за осигуряване на транспорт на къси разстояния в равни градчета. Това, което е привлекателно за този стил велосипеди, е тяхната простота, практичност и здравина.

Има много малко неща, които могат да се повредят, ако са с една предавка, а версиите на главините с до 11 предавки са все още доста трудни за каране.

Типичните градски велосипеди имат монтирани и плоски педали, така че е лесно да ги използвате с обикновените си дрехи. Фар с динамо и ключалка често са стандартни, така че няма да ви трябват много допълнителни екстри.

Изправената позиция за шофиране ви дава команден поглед върху трафика. Основният недостатък е, че са склонни да бъдат доста тежки и въпреки че позицията за каране е удобна, тя не е особено ефективна и няма да искате да поемете по големи хълмове.

Плюсове: Страхотен външен вид, спокойна позиция за каране, практичен, идеален за носене на нормални дрехи, обикновено много издръжлив

Минуси: Тежки и бавни

Електрическо колело: най-добре, ако искате ръка нагоре по хълмовете

Задвижвани от електродвигател, като този Raleigh Motus с голямата си открита батерия в долната тръба на рамката. - Ръсел Бъртън
Задвижвани от електродвигател, като този Raleigh Motus с голямата си открита батерия в долната тръба на рамката. – Ръсел Бъртън

С помощта на мощен мотор електрическите велосипеди са чудесни ако трябва да пристигнете на работа в по-малко пот или ако сте по-малко уверени в своята физическа издръжливост.

Законите варират в различните държави и в САЩ могат да варират в различните щати. В Обединеното кралство (с изключение на Северна Ирландия) електрически велосипеди, ограничени до 25 км/ч, могат да се използват по пътя без каска или лиценз – те са велосипеди, що се отнася до закона, защото все още трябва да въртите педала, за да активирайте електрическата помощ.

Предлагат се и по-мощни велосипеди, но в някои страни, включително Великобритания, те се класифицират като мотопеди или мотоциклети и следователно трябва да отговарят на същите правила (застраховки, каски и т.н.).

Повечето ebikes са проектирани да бъдат удобни и лесни за каране благодарение на плоските кормила, калниците и капацитета на багажа. Често са по-скъпи от обикновен велосипед, поради допълнителната електроника в електрическото колело. С развитието на технологията обаче, както цените, така и теглото намаляват – някои модели дори изглеждат забележително като обикновен велосипед.

Електрическите планински велосипеди могат да бъдат страхотни по хълмовете. -Ръсел Бъртън
Електрическите планински велосипеди могат да бъдат страхотни по хълмовете. -Ръсел Бъртън

Светът на електрическите планински велосипеди – известен също като eMTB – също е бързо разрастващ се, позволявайки на ездачите да продължават да се наслаждават на провинцията по-дълго, отколкото биха могли с обикновен велосипед.

Електрическите велосипеди с ниско кормило също нарастват в популярността си, но в момента все още са нещо като ниша.

Плюсове: Лесни за каране, удобни, забавни

Минуси: Редовно презареждане, по-тежки и значително по-скъпи от еквивалентен стандартен велосипед

Сгъваеми велосипеди: най-добър избор, ако нямате достатъчно място / най-добре за обществен транспорт

Сгъваемите велосипеди са силен избор за онези, които нямат място у дома или на работа. - Матю Лойд
Сгъваемите велосипеди са добър избор за онези, които нямат място у дома или на работа. – Матю Лойд

Ако трябва да съчетаете малко каране с градска преносимост, тогава няма нищо по-добро от сгъваем велосипед. Те са най-подходящи за кратки разходки – особено когато мястото за съхранение е оскъдно – и тяхната преносимост означава, че те са идеални, ако може да се наложи да влезете в трамвай, метро или автобус, за да стигнете там, където отивате.

Това означава, че сгъваемите велосипеди са феноменално популярни сред пътуващите в големите градове. Най-компактните ще се поберат под бюрото ви и също така са лесни за носене.

Такъв тип велосипед няма да се движи като конвенционално колело поради необходимите компромиси, но най-добрите съвременни колела са изненадващо способни.

Плюсове: Удобен за съхранение, може да бъде качен в обществения транспорт, малките колелца бързо се ускоряват

Минуси: По-тежък и по-бавен от велосипед на големи колела и не толкова стабилен или устойчив на дупки

 3,871 прегледа,  1 прегледа днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *