Как да изберем подходящ лаптоп?

Как да изберем подходящ лаптоп

Лаптопите са достатъчно компактни, за да ги носите със себе си, както достатъчно гъвкави, за да използвате за професионални задачи. Те са най-добрият инструмент за сериозна работа или игра, независимо дали сте вкъщи, на път или в класната стая. Поради тези причини сме съставили списък с най-добрите лаптопи спрямо нуждата на различния потребител

Макар самостоятелните таблети и смартфони да са винаги популярни, повечето хора осъзнават, че всичко – от въвеждане на текст за работа до гледане на видеоклипове до игри, работи по-добре на лаптоп. И така, какъв тип лаптоп трябва да изберем? Съставихме ръководство за закупуване на лаптоп, за да ви помогнем.

Има голямо разнообразие от размери, функции и цени, което прави избора на най-добрия лаптоп предизвикателство. Ето защо трябва да разберете какви са вашите нужди.

Бързи съвети

Това са най-важните неща, които трябва да имате предвид при избора на нов лаптоп. За много повече подробности вижте разделите по-долу.

  • 12,5 до 14-инчовите екрани предлагат най-добрия баланс между използваемост и преносимост. По-големите екрани са добре, ако не пътувате много, а по-малките модели са чудесни за деца.
  • Ако харчите над 1000 лева, замислете се за тези минимални спецификации: Core i5 или Ryzen 5 CPU, 1920×1080 екран, 8 GB RAM и SSD вместо твърд диск(минимум 256GB, което пак е сравнително малко, според нас).
  • 9+ часа живот на батерията са идеални, ако въобще планирате да вземете лаптопа си навсякъде.
  • Помислете за лаптоп 2 в 1 (сгъваем, или разглобяем), ако искате да използвате лаптопа си като таблет. Ако не, стандартен лаптоп може да е по-добър избор.
    Chromebook е подходящ за деца и ученици и тяхната функционалност се разширява бързо. Лаптопите с Windows 10 и MacBooks предлагат много функционалност; коя платформа предпочитате е въпрос на личен вкус(както и финанси).

1. Изберете платформа: Windows 10 или macOS?

*Бележка: Спираме се на тези две операционни системи. Няма да разглеждаме операционни системи като Ubuntu, понеже са предназначени за по-напреднали потребители. Това ръководство е насочено към обикновения потребител.

Това не е лесен за отговор въпрос, особено ако не сте добре запознати както с компютри. Но този бърз преглед на силните и слабите страни на всяка платформа трябва да помогне.

Повечето лаптопи се доставят с една от трите операционни системи: Windows или macOS (само за MacBooks). Изборът на подходящия е лично предпочитание, но ето кратко обобщение на това, което всяка предлага.

Windows 10

Лаптопи с Windows 10 операционна система

Най-гъвкавата операционна система Windows 10 работи на повече модели лаптопи, отколкото macOS. Преносимите компютри на Windows варират на цени от под 500 лева до няколко хиляди лева и предлагат широк спектър от функции – от сензорни екрани до четци на пръстови отпечатъци до двойни графични чипове. Windows 10, най-новата версия на водещата операционна система на Microsoft към момента, предлага редица подобрения спрямо Windows 7 и 8, включително възможността за превключване между режими на таблет и десктоп, преработено меню „Старт“ с Live Tiles и дигитален асистент Cortana.

От пускането си през юли 2015 г. Windows 10 също така добави множество подобрения, включително възможността да използвате последващи въпроси с Cortana, да търсите в имейла си с гласови команди и да използвате писалка(стилус), за да рисувате. Лаптопите с Windows 10 са чудесни за студенти, изследователи и бизнес потребители и те са единствените машини, които геймърите трябва да имат предвид.

macOS

macOS операционна система

Всички MacBook-ове се предлагат с най-новата настолна операционна система на Apple, macOS. Като цяло операционната система предлага подобна функционалност на Windows 10, но с различно възприемане на интерфейса, който замества док на приложения в долната част на екрана с менюто и лентата на задачите на Microsoft. Вместо цифровия асистент Cortana, потребителите на Mac получават Siri. Те могат също да извършват транзакции с Apple Pay, да приемат обаждания или текстови съобщения на лаптопите, които са синхронизирани с телефона на потребителя и да отключват лаптопите си с Apple Watch.

MacOS обаче е създаден само за работа като лаптоп, тъй като нито един MacBook не е снабден със сензорен екран. Най-новата операционна система macOS Big Sur прехвърля приложенията на iPad към Mac (и приложенията за iPad и iPadOS могат да работят в оригинал на M1 Mac-ове), както и огромни подобрения както на браузъра Safari, така и на Siri.

Един от големите минуси на лаптопите на Apple е цената и не винаги по-високата цена означава по-добро качество или повече функционалност(зависи какво потребителят разбира под функционалност и каква търси).

2. Преценете дали искате 2-в-1

Много лаптопи за компютри попадат в категорията 2-в-1 хибридни устройства, които могат да превключват между традиционния режим тип „лаптоп“, режим на таблет и други вариации между тях, например режими на палатка или стойка. 2-в-1 обикновено се предлагат в два различни стила: разглобяеми с екрани, които излизат изцяло от клавиатурата и гъвкави лаптопи с панти, които се огъват назад на 360 градуса за промяна на режимите.

Повечето от тези системи са много по-добри в обслужването на една цел от другата, като прегъванията са на първо място лаптопи, а разглобяемите предлагат превъзходно изживяване тип „таблет“. Ако обаче не виждате необходимостта да използвате преносимия си компютър като таблет, обикновено получавате повече производителност за парите си с традиционен лаптоп.

3. Изберете правилния размер

Преди да разгледате спецификациите или ценообразуването, трябва да разберете колко преносим трябва да бъде вашият лаптоп. Лаптопите обикновено се категоризират по техните размери на дисплея:

  • 11 до 12 инча: Най-тънките и леки системи имат 11 до 12-инчови екрани и обикновено тежат по-малко от 2 килограма.
  • 13 до 14 инча: Осигурява най-добрия баланс на преносимост и използваемост, особено ако имате лаптоп с тегло под 3 килограма.
  • 15 до 16 инча: Най-популярният размер, 15-инчови лаптопи обикновено тежат по-малко от 4. Помислете за този размер, ако искате по-голям екран и не планирате да носите бележника си често. Лаптопите с 16-инчови дисплеи са рядкост, но Apple може да започне тенденцията със своя 16-инчов MacBook Pro.
  • 17 до 18 инча: Ако вашият лаптоп остава на бюрото ви по цял ден всеки ден, 17- или 18-инчова система може да ви осигури вида на процесорната мощност, от която се нуждаете, за да играете игри от висок клас или да работите на ниво работна станция.

4. Проверете клавиатурата и тъчпада

Най-впечатляващите спецификации в света не означават много, ако лаптопът, за който изберете, няма добра ергономичност. Ако планирате да работите много на компютъра си, уверете се, че клавиатурата предлага солидна тактилна обратна връзка, много ход на клавишите (разстоянието, което клавишът изминава при натискане, обикновено 1 до 2 мм) и достатъчно пространство между клавишите. Ако купувате лаптоп с Windows, уверете се, че има драйвери Precision за тъчпадa.

Потърсете прецизен тъчпад, на който не „играе“ курсора и реагира на мултитъч жестове. Ако купувате бизнес лаптоп, помислете дали да не вземете такъв с посочващ курсор (TrackPoint) между клавишите G и H, за да можете да се придвижвате около работния плот, без да вдигате пръсти от клавиатурата.

5. Изберете вашите спецификации

Компоненти за преносими компютри като процесор, твърд диск, RAM и графичен чип могат да объркат дори почитателите на лаптопите, така че не се чувствайте зле, ако посочените спецификации ви приличат на азбучна супа.

Ето основните компоненти, които трябва да наблюдавате.

CPU:

„Мозъкът“ на вашия компютър, процесорът оказва огромно влияние върху производителността, но в зависимост от това какво искате да направите, дори и най-евтиният модел може да е достатъчно добър. Ето кратко описание:

  • Процесори от 11-то поколение на Intel: Intel представи 1-во поколение процесори Tiger Lake, които ще захранват следващото поколение лаптопи. За да обобщим, Tiger Lake – 10-нанометров чип – предлага подобрена интегрирана Iris Xe графика със скорост до 4,8 Ghz, както и поддръжка на Thunderbolt 4.
  • Intel Core i9: Заменяйки Core i7 като върхов процесор на Intel, процесорите Core i9 осигуряват по-бърза производителност от всеки друг мобилен чип. Предлагат се само на първокласни лаптопи, работни станции и игрални съоръжения от висок клас. Процесорите Core i9 имат висока цена и си заслужават само ако сте потребител, който използва най-взискателните програми и приложения.
  • Intel Core i7: стъпка нагоре от Core i5, модели с номера, които завършват в HQ или K, използват по-висока мощност и имат четири ядра, което позволява още по-бързи игри и производителност. Има и чипове от серията Core i7 Y, които имат по-ниска мощност и производителност. Оглеждайте се за процесори, които имат 10 в номера на модела, защото те са част от най-новата серия Core Intel от 10-то и 11-то поколение и предлагат по-добра производителност.
  • Intel Core i5: Ако търсите обикновен лаптоп с най-добра комбинация от цена и производителност, вземете такъв с процесор Intel Core i5. Моделите, които завършват на U са най-често срещаните. Тези с Y в името са с ниска мощност и имат по-лоша производителност, докато моделите с HQ използват повече мощност и се слагат в по-дебели системи за игри и работни станции. Най-новите процесори на Intel от 11-то поколение Tiger Lake имат четири ядра и редица полезни функции, включително поддръжка на Wi-Fi 6, интеграция на Thunderbolt 4 и по-добър AI.
  • Intel Core i3: Производителността е само стъпка под Core i5 и цената също. Ако евентуално можете да преминете към Core i5, препоръчваме го.
  • Intel Xeon: Изключително мощни и скъпи процесори за големи мобилни работни станции. Ако се занимавате с 3D моделиране или видеомонтаж, може да искате Xeon, но няма да получите добър живот на батерията или лек лаптоп.
  • Intel Pentium / Celeron: Често срещани в лаптопите под 700 лева, тези чипове предлагат най-ниска производителност, но могат да се справят, ако основните ви задачи са сърфиране в мрежата и леко редактиране на документи. Ако можете да платите повече, за да получите Core i3 или i5, ще бъде по-добре.
  • Intel Core m / Core i5 / i7 „Серия Y:“ Ниска мощност и ниска топлина позволяват на системите с тези процесори да останат без вентилатори. Производителността е по-добра от Celeron, но са ниво под обикновените Core U серии.
  • AMD Ryzen 4000 и Ryzen 5000: Нов набор от чипове, предназначени да се конкурират с Intel Core i5 и Core i7. Открихме, че чипове Ryzen 4000 и Ryzen 5000 надминават еквивалентните процесори Intel Core. Например, процесорът Ryzen 5 4500U осигурява приблизително същата производителност като процесора Intel Core i7. Не само получавате страхотна производителност и издръжливост, но оборудваните с Ryzen 4000 и Ryzen 5000 лаптопи са склонни да бъдат по-евтини от аналозите на Intel.
  • AMD A, FX или E Series: Ще ги намерите в евтини лаптопи. Процесорите на AMD – компанията ги нарича APU, а не CPU – осигуряват прилична производителност за парите си, като са достатъчно добри за сърфиране в мрежата, гледане на клипове и ниска натовареност.
  • Apple M1: Първият от персонализирания силиций на Apple, базиран на ARM чип M1, смазва конкуренцията, когато става въпрос за сурово представяне и издръжливост. Намира се на MacBook Air и MacBook Pro

RAM:

Някои лаптопи под 500 лева се предлагат само с 4 GB RAM, но в идеалния случай искате поне 8 GB дори за бюджетна система и 16 GB, ако можете да похарчите малко повече. За повечето хора 32 GB или повече са повече от достатъчни, докато 64 GB и повече са потребни за потребители с голям опит.

SSD (Solid-State Drive) – твърдите дискове от ново поколение:

Дори по-важно от скоростта на вашия процесор е производителността на вашето устройство за съхранение. Ако можете да си го позволите и не се нуждаете от тон вътрешно хранилище, вземете лаптоп със SSD, а не твърд диск, защото ще видите поне три пъти по-голяма скорост и много по-бърз лаптоп като цяло .

Сред SSD дисковете по-новите PCIe x4 (известни още като NVME) устройства предлагат тройна скорост от традиционните SATA устройства. Лаптопите под 500 лева използват eMMC памет, която е технически твърда, но не по-бърза от механичен твърд диск.

Дисплей:

Колкото повече пиксели имате, толкова повече съдържание можете да поберете на екрана и толкова по-рязко ще изглежда. За съжаление, някои бюджетни лаптопи все още имат резолюция 1366 x 768, както и няколко бизнес лаптопа, но ако можете да си го позволите, препоръчваме да платите допълнително за екран, който работи на 1920 x 1080, известен също като Full HD или 1080p. Лаптопите от по-висок клас имат екрани с размери 2560 x 1600, 3200 x 1800 или дори 3840 x 2160 (4K), които изглеждат остри, но консумират повече енергия, намалявайки живота на батерията.

Качеството на дисплея е много повече от разделителната способност. Обикновено търсим sRGB рейтинг на цветовете над 100% и яркост, по-голяма от 300 нита. Ако искате най-доброто качество на картината и не ви е грижа за живота на батерията, помислете за OLED дисплей. Трябва също така да следите за предстоящата технология на дисплея, която ще навлезе в лаптопите, включително miniLED.

Сензорен екран:

Ако купувате обикновен лаптоп, а не 2-в-1, няма да получите голяма полза от сензорния екран и ще получите 1 до 2 часа по-малко живот на батерията. При 2-в-1 сензорните екрани са стандартни.

Графичен чип:

Ако не играете компютърни игри, не създавате 3D модели или не правите видеоредактиране с висока разделителна способност, интегрираният графичен чип (този, който споделя системната памет) ще бъде достатъчен, особено най-новата графика Iris Xe на Intel. Ако имате някоя от горепосочените потребмости, графичен процесор от Nvidia или AMD е от съществено значение.

Както при процесорите, има графични чипове от висок и нисък клас. Днес системите за игри или работни станции от нисък клас обикновено имат графични процесори Nvidia MX450 или GTX 1660, докато моделите от среден клас имат RTX 2050 или RTX 2060, а моделите от висок клас имат чипове от 30 серии като графичните процесори RTX 3070 или 3080. Nvidia поддържа списък на своите графични чипове от нисък до висок клас.

Съперниците на Nvidia, AMD, са най-верният доставчик на Apple за графични карти, въпреки че наистина не трябва да купувате MacBook за игри. AMD пусна графичните процесори Radeon RX 5600M и Radeon RX 5700M миналата година. AMD също така поддържа списък със своите графични карти.

Портове:

Въпреки че липсата на портове обикновено не не е от огромно значение при избора на лаптоп, все пак е полезно да имате необходимите портове вградени в компютъра. Повечето масови лаптопи ще имат USB 3.0 портове и HDMI изход за видео. Все по-голям брой лаптопи използват USB Type-C или Thunderbolt 3 и Thunderbolt 4 портове, които са съвместими с USB Type-C.

Получаването на Type-C е категоричен плюс, защото можете да го използвате за свързване с универсални зарядни устройства и докинг станции. Ако можете да изчакате, USB 4 скоро ще пристигне с по-бързи скорости на трансфер и възможност за 4K монитори с един кабел. Други полезни портове включват слотове за SD карти, жакове за слушалки и Ethernet портове (особено ако сте геймър).

Свързване:

Ако трябва да използвате лаптопа си в движение, помислете за закупуване на преносим компютър с 4G LTE или 5G поддръжка. Ще трябва да платите за абонаментен план за данни, но това ще ви позволи да получите достъп до интернет далеч от рутер. Ако искате лаптоп с най-новите и най-добри възможности за свързване, намерете такъв с поддръжка на Wi-Fi 6. Wi-Fi 6 предлага увеличена теоретична производителност и по-стабилна връзка от 802.11ac.

Предлагаме също така да потърсите лаптоп с Bluetooth 5, най-новият стандарт, който предлага подобрена свързаност с устройства с Bluetooth, като мишки и слушалки.

DVD / Blu-ray устройства: Малко лаптопи вече се продават с оптични устройства, тъй като целият софтуер и филми могат да се изтеглят. Ако обаче наистина ви се налага да четете / пишете дискове и избраният от вас лаптоп не е снабден с вградено DVD устройство, винаги можете да си купите външен, който се свързва чрез USB за под 40 лева.

6. Не пестете  от живот на батерията

Живот на батерията

Ако купувате голям, обемен преносим компютър или компютър за игри, който ще използвате само на бюро в близост до контакт, няма да се притеснявате за живота на батерията. Ако обаче планирате да използвате лаптопа в скута си, дори да е вкъщи и / или на работа, ще искате поне 7 часа издръжливост, като 8+ часа са идеални. За да определите очаквания живот на батерията на лаптопа, не вярвайте на думата на производителя. Вместо това прочетете резултати от тестове от обективни източници.

7. Планирайте въз основа на вашия бюджет

В наши дни можете да закупите използваем лаптоп за по-малко от 450 лева, но ако можете да отделите повече, ще получите система с по-добро качество на изработка, по-добра производителност и по-добър дисплей. Ето какво можете да получите за всеки ценови диапазон.

  • До 450 лева: Най-евтините преносими компютри са системи с нисък клас Windows с минимално място за съхранение и по-бавни процесори, като HP Stream 11 и Dell Inspiron 11 3000. Използвайте ги като само вторични компютри или ги дайте на децата.
  • От 500 до 1000 лева: За по-малко от 1000 лева можете да получите лаптоп с процесор Intel Core i5 или AMD A8, 4 до 8 GB RAM и 500 GB твърд диск, всички уважавани спецификации. На тази цена обаче повечето преносими компютри нямат SSD, full-HD дисплей или дълъг живот на батерията.
  • От 1000 до 1500 лева: Когато стигнете над 1500 лева, ще започнете да виждате повече премиум дизайни, като метални покрития. Производителите започват да добавят и други функции, докато се изкачвате по ценовата стълба, включително дисплеи с по-висока разделителна способност и SSD дискове.
  • Над 1500 лева: При този ценови диапазон очаквайте преносими компютри, които са по-преносими, по-мощни или и двете. Очаквайте екрани с по-висока разделителна способност, по-бързи процесори и евентуално външна видео карта. Най-леките и дълготрайни ултрапортативни устройства обикновено струват над 2000 лева. Лаптопите за игри от висок клас и мобилните работни станции обикновено струват над 2500 лева.

 2,194 прегледа,  1 прегледа днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *