Няколко начина да предпазим Facebook профила си от хакери

9 съвета как да предпазим профила си във Фейсбук

Как да защитите вашия Facebook профил от хакери?

С всички новини за Facebook и неговите сериозни проблеми с поверителността започвате да се чувствате разтревожени от количеството информация, което може да излагате неволно. Е, не сте сами.

Със своите рождени дни, събития, местоположения, албуми със снимки и списъци с приятели, Facebook е един от най-лошите сайтове в социалните медии, когато става въпрос за съхраняване на огромни количества от личните ви данни. Това е първото място за всеки, който иска да научи повече за вас, независимо дали това са приятели, семейство, колеги или – в най-лошия случай – хакери.

Един от начините да защитите поверителността си е да изтриете окончателно своя акаунт във Facebook. Ако обаче разчитате на него – както правят много от нас – да поддържате връзка с хората в живота си, това не винаги е опция. И така, ето вашата най-добра алтернатива: вземете мерките за безопасност, които препоръчваме тук, за да защитите вашия профил във Facebook и да се уверите, че вашата поверителна информация не е компрометирана.

1. Задайте Всичко на лично и поверително

Звучи очевидно, но първата и най-важна стъпка, която можете да предприемете, е да се уверите, че съдържанието ви във Facebook се показва само на хора, на които имате доверие. Ще намерите съответните настройки в раздела Поверителност под Настройки.


Тук можете да редактирате кой има право да вижда вашите публикации, да ви изпраща заявки за приятелство и да ви намира чрез външни търсачки.


За максимална сигурност е най-добре да зададете всички настройки на „Приятели“, така че само хора, които познавате, да виждат информацията ви. Някои настройки също могат да бъдат маркирани като „Само за мен“, за да станат напълно лични. Или можете да изберете да показвате нещата само на избрани приятели.


Опциите за ограничаване на минали публикации също могат да бъдат полезни, ако сте във Facebook от дълго време и не искате нови приятели, колеги или работодатели да виждат старите ви публикации и снимки.

2. Защитете вписването си

В началото на 2019 г. беше разкрито, че Facebook случайно съхранява милиони потребителски пароли в обикновен текст(информацията не е криптирана). Въпреки че Facebook никога не е открил нарушения в базата данни, грешката излага милиони потребители на Facebook и Instagram на риск от хакване.

Не можете да направите нищо по отношение на несигурните навици на Facebook за съхранение, но можете да защитите собствените си пароли, като използвате мениджър на пароли.

Използването на една и съща парола за всички ваши акаунти е опасно. След като хакерът е разбил един акаунт, той лесно ще има достъп до всички останали. Мениджърът на пароли ще създава и съхранява уникални, надеждни пароли за всички ваши профили – включително Facebook. Това ще запази както вашите акаунти във Facebook, така и други акаунти в случай на нарушение на сигурността.

Друга добра идея да предотвратите достъпа на някой до вашия акаунт без ваше разрешение е да активирате двустепенно удостоверяване. Това може да бъде намерено в раздела Сигурност и влизане под Настройки.


Двуфакторното удостоверяване ще поиска да въведете допълнителен код за сигурност, когато влизате от неразпознато устройство или местоположение. Можете дори да настроите сигнали, които да ви уведомяват, когато възникне неразпознато влизане.

3. Поемете контрола върху тагването

Едно от най-сложните неща за запазване на поверителността ви във Facebook е, че нямате контрол върху това, което другите хора публикуват. Въпреки че може да не успеете да изтриете нечия снимка на вас или да публикувате за вас, можете да поемете контрола върху това, в което сте тагнати. Тези настройки могат да бъдат намерени в раздела Хронология и маркиране под Настройки.

Както можете да видите, тези настройки ви позволяват да ограничите кой може да публикува във вашата хронология и кой може да вижда публикации, в които сте маркирани. Включете настройките за преглед, за да можете да проверите всичко публикувано за вас, преди да стане достъпно за вашите приятели .

4. Подгответе вашия списък с приятели

Социалните медии са странно място, където нашите далечни роднини могат да се смесят с нашите шефове и съседите ни отпреди пет години.

Струва си да се има предвид, че не всичко, което публикувате, ще бъде подходящо за всеки човек от вашия списък с приятели. За щастие Facebook предлага начин за сегментиране на списъка с приятели в различни групи. Когато публикувате нещо, можете да изберете кои групи да виждат публикацията.

Сегментирането на вашия списък може да отнеме много време, което включва избор на всеки приятел поотделно и добавянето му към желания от вас списък. След като приключите обаче, ще имате пълен контрол над изцяло подбрания си списък с приятели.

Подгответе вашия списък с приятели
Също така е добра идея да вземете предвид кой може да види самия списък с приятели. Списъкът ви с приятели всъщност представлява подробна база данни за хората, които познавате. От приятели до семейство до колеги, вашият списък с приятели разкрива много за вас. За да спрете непознати да могат да го видят, можете да скриете списъка си с приятели от всички, освен от себе си, от съществуващите си приятели или от избрани приятели.

5. Разберете заявките за приятелство

Едно нещо, което много хора не знаят за заявките за приятелство във Facebook, е, че докато не потвърдите или изтриете заявката, този човек ще може да вижда информация за вас във вашия профил и в новинарския си канал.

Можете да редактирате наличността си за заявки за приятелство в раздела Поверителност под Настройки, но е добра идея да прегледате текущите си заявки и да редактирате всички, които сте игнорирали. Ако имате искания от хора, които не познавате, най-добре е да ги анулирате веднага и след това да ги маркирате като спам, ако изглеждат неблагонадеждни.

6. Изключете разпознаването на лица

Може би едно от най-тревожните неща във Facebook е, че той съхранява стотици снимки на лицето ви от различни ъгли.

Заедно с другите чувствителни данни, които Facebook съхранява, като например рождената ви дата, пълното име, имената на членовете на семейството, училищата и родния град, вие се излагате на риск от кражба на самоличност. Най-добре е да изтриете или заключите цялата тази информация, така че никой да не може да я види освен вас.

Важна част от това е да изключите разпознаването на лица. В раздела Разпознаване на лица под Настройки щракнете върху Редактиране и след това изберете „Не„, когато Facebook попита дали искате да активирате разпознаването на лица.

Изключете разпознаването на лица

7. Преразгледайте приложенията, които сте използвали

Всеки път, когато участвате в забавна викторина, играете игра във Facebook или влезете в приложение, използвайки вашия профил, вие предоставяте на тази трета страна достъп до множество чувствителни данни. Това само по себе си може да бъде рисковано, но става по-страшно, когато вземете предвид всички изтичания на данни, които наскоро бяха свързани с Facebook.

За да сте сигурни, че дадени приложения или сайтове нямат достъп до вашия акаунт, отидете в раздела Приложения и уебсайтове под Настройки и премахнете всички активни връзки, които вече не искате да разрешавате.

 2,625 прегледа,  5 прегледа днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *