„Изгубеният“ град Атлантида: факти и митове

Факти и митове за острова Атлантида

Светът е пълен с неразгадани мистерии. Въпреки големите постижения в областта на науката, хората оставаме без ясна представа за много неща около нас.

Вместо земята на която живеем, това, което ни изглежда по-странно, е океанът, който е дом на много митове, легенди и мистерии. Въпреки че учените са успели да обяснят много от тези мистерии, има доста все още неразгадани.

Изгубени градове, скрити съкровища, мистични кораби са част от примамливия морски свят. От всички тези, изгубеният град Атлантида оглавява списъка.

Изгубеният град на Атлантида, споменат за първи път от древногръцкия философ Платон преди повече от 2300 години, е известен като една от най-старите и най-великите мистерии на света.

Според Платон утопичното островно царство е съществувало около 9000 години преди неговото време и мистериозно изчезва един ден. Известен с това, че е бил експонат на всички светски удоволствия в света, този град е колкото загадъчен, толкова и примамлив.

Дори и след години на проучване, точната истина за този град не е открита и това добавя още повече към всички фолклори, свързани с него. Прочетете, за да разберете какво е толкова завладяващо в този град?

Къде е Атлантида – мистериозното местоположение

Най-големият въпрос, който вълнува умовете на всички учени, е къде е Атлантида. Разказите предполагат, че се смята, че градът е потънал в морето след земетресение или цунами. Според него така наречената Атлантида е голям остров, разположен близо до Гибралтарската скала и се състои от храм на Посейдон и концентрични стени и канали.

Платон добави, че градът под морето е трябвало да бъде някъде в Атлантическия океан. Досега обаче нито една технология не е разкрила такъв град на дъното на океана.

Докато някои теории предполагат, че Атлантида се намира в Средиземно море, край бреговете на Испания, малцина също твърдят, че може да се намира дори под Антарктида.

Дълго време се смятало, че Азорските острови са мястото на Атлантида. Новите изследвания обаче разкриха ново място и учените са сигурни, че Атлантида може да бъде открита в Кадис, някъде между водите на Испания и Мароко.

Степента на истината в тази история е загадка сама по себе си. Въпроси като „къде се намира Атлантида“ или „съществува ли в действителност“, все още остават без отговор. Но докато истината не бъде напълно разгадана, светът ще продължи да спекулира за съществуването на най-великия град на всички времена.

Неизвестният размер на „гигантския град“

Платон, говорейки за мистериозното подводно царство, пише:

Защото океана по това време беше годен за плаване; защото пред устието, което вие, гърците, наричате, както казвате, „стълбовете на Херакъл“, лежеше остров, който беше по-голям от Либия и Азия заедно; и беше възможно пътниците от онова време да преминат от него до другите острови и от островите до целия континент срещу тях, който обхваща този огромен океан.

Съгласявайки се с Платон относно размера на острова, Тертулиан, раннохристиянски автор, който вярвал, че Атлантида наистина някога е съществувала в Атлантическия океан, каза, че тя ще бъде по-голяма от днешните Либия и Азия, взети заедно.

Тъй като много други предложиха местоположението на град Атлантида в Средиземно море, излязоха разкази, които мащабират размера на града до Крит, най-големият остров в Гърция.

Въпреки това, в много истории след ерата на Платон, Атлантида е описана като гигантски град, в който липсва нещо конкретно за размера на града. Едгар Кейси, американски християнски мистик, предполага, че Атлантида и Евразия са равни по размер.

Приказка за Божията любов

Легендата разказва, че градът в Атлантида е построен от Посейдон – богът на морето, на бурите и земетресенията – когато се влюбва в смъртна жена Клейто. Той направил този град на върха на хълм, на изолиран остров в морето, за да я защити и го нарече Атлантида.

Според историята Посейдон се разхождал из света в опит да намери най-големия остров, докато не достигнал до най-големия от всички – Атлантида и установил, че е обитаван от хора, които са били по-красиви и интелигентни от останалия свят.

Тогава той се влюбва в Клейто, когато я намира на острова.

Дворецът на пленението

Новият дом, построен от Посейдон за любовта му в Града на Атлантида, беше заобиколен от пръстени от вода и земя. Петте водни пръстена бяха свързани със сушата с помощта на пет тунела, където огромен канал свързваше външните водни пръстени с океана.

Тунелите можеха да поемат кораби и всеки път към града беше охраняван от порти и кули. Освен това стената, която обграждаше пръстените, е изградена от червена, бяла и черна скала и е украсена с благородни метали.

Междувременно е имало друг хълм, наречен „Хълмът на Клейто“, където се смята, че Посейдон пленил жена си, защото не се доверява на нейната лоялност. Този хълм бил заобиколен от огромни ровове и стълбове.

Златната статуя на Посейдон

Баснята разказва, че Клейто имала пет двойки синове близнаци с Посейдон, най-големият от които се казвал Атлас. Десетте сина наследяват великия град и първото дете, Атлас, става първият владетел на Атлантида.

Въпреки това се смята, че те са построили и огромен храм за баща си с гигантска статуя на Посейдон, яздейки колесница, носена от крилати коне.

Статуята била изцяло направена от злато и поставена в храм със спираловиден покрив толкова високо, че облаците се носеха през спиралите на храма.

Самодостатъчният и богат град

Смята се, че плодородният и красив град Атлантида, където са живели полубогове и получовеци, е бил самодостатъчен регион, където хората са отглеждали собствена храна и животни.

Фермерите в града са отглеждали културите в плодородните равнини в покрайнините с помощта на добре поддържана напоителна система.

Те също така построили красиви сгради и други архитектури от материали като черен и червен камък. Също така имали достъп до редки метали и дори сплави като месинг, широко използвани кристали за развлечения и експериментални цели и имали много свободно време.

Възходът на Атлантида

Освен легендата за изгубения град Атлантида и други басни, фактите за града все още остава неизвестни. Сред историците и други изследователи откритията на Едгар Кейси имаха нещо различно да разкажат.

Едгар Кейси вярваше във възхода на изгубения град отново колкото, че „слънцето изгрява от морето“. Той прогнозира, че ще се появи нова земя край източния бряг на Северна Америка.

Той също така предположи, че душите на редица хора, живеещи в Атлантида, са се въплъщавали в Америка, за да въведат нова ера на просветлено човешко съзнание.

Извънземната връзка на Атлантида

Историите също така твърдят, че се смята, че първоначалните жители на изгубения град Атлантида са от извънземен произход, които са достигнали там преди около 50,000 години от звездната система на Лирия.

Въпреки че са много по-високи и по-красиви от днешното средно човешко същество, се смята, че средната продължителност на живота на тези хора е била 800 години, което ги прави наистина здрав и силен прототип на съществуващата тогава човешка раса.

Изключителни сили на атлантите

Тъй като някои твърдят, че Изгубеният град на Атлантида е бил на Марс или просто е бил колония на извънземна цивилизация, се смята, че жителите на града на Атлантида притежават изключителни сили като способността да контролират времето и да променят вулканичните изригвания.

Някои източници също така споменават, че притежавали някакво устройство, което им позволява да канализират енергия от времето и пространството.

Въпреки че митът разказва, че жителите на Атлантида са били по-висши същества, има мненията, че това е просто митично представяне на варварския начин на живот.

Приказка, базирана на реални събития?

Въпреки че мнозина все още смятат, че Изгубеният град на Атлантида е просто легенда, има много теории на конспирацията, които се обикалят, предполагайки, че баснята всъщност се основава на реални събития.

Изследователят на океана Робърт Балард намира логика в историята, тъй като тя има прилики с масивно вулканично изригване на остров Санторини в Егейско море близо до Гърция.

Балард казва, че силно напреднало общество, което живееше там, изчезна внезапно, както се случи с Атлантида. По подобен начин Игнатиъс Донели също потвърждава съществуването и изчезването на средноатлантическия континент, който е бил точно на мястото, което Платон споменава.

Докато дебатът продължава, малко изследователи твърдят, че това утопично кралство е истински континент, разположен край Бахамите и по-късно е погълнат от Бермудския триъгълник, докато друга група предполага, че сегашната Антарктида е по-новата версия на Атлантида.

Междувременно професор Джеймс Ром, казва, че самият Платон е създал историята, за да предаде някои от своите философски теории, най-вече за своето виждане за идеална цивилизация.

 3,454 прегледа,  2 прегледа днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *