20 изненадващи факта за кафето, които ще развлекат следобеда ви

Любопитни факти за кафето

Любопитни факти за кафето

Наливате го, без да мислите (или е по-вероятно да ви помогне да започнете да мислите), но зад сутрешната ви чаша кафе има завладяваща история. Не само, че е вкусно, но кафето има и много ползи, що се отнася до вашето здраве. Ето какво влиза във всяка чаша кафе:

1. Напитката датира от 800 г. сл. Хр.

Легендата гласи, че пастирите на кози от 9-ти век забелязват ефекта на кофеина върху техните кози, които изглежда „танцуват“, след като са изяли плодовете на растението. Тогава местен монах направил напитка с продуктите и установил, че тя го държи буден през нощта, като по този начин се роди оригиналната чаша кафе.

2. Кафените зърна са всъщност семена.

Те са костилките на черешоподобните плодове, намиращи се на цъфтящите храсти, но ние ги наричаме „зърна“ поради приликата с бобовите растения.

3. Ножете да ядете кафе череши като храна.

В началото хората смесвали семената на кафето с мазнини, за да създадат енергийно богата закуска. Те също биха ферментирали пулпа, за да направят напитка, подобна на вино.

4. Има два основни типа: арабика и робуста.

Производителите засаждат предимно вида Арабика. Макар и по-малко популярна, Робуста има малко по-горчив вкус и съдържа повече кофеин.

5. Бразилия отглежда най-много кафе в света.

Днес Бразилия произвежда около една трета от световните доставки, според Международната организация за кафе, около два пъти повече от притежателя на второ място, Виетнам.

6. Само две щата в САЩ произвеждат кафе.

Кафето Kona е подарък на САЩ за света на кафето. Тъй като кафето традиционно расте най-добре в климат по екватора, времето в Хавай е оптимално за прибиране на зърната. Калифорния също наскоро се включи в производството за кафе с десетки ферми, които сега изваждат по-скъпо кафе.

7. Еспресо означава „натиснат“ на италиански.

Това се отнася до начина на приготвяне на еспресо – прецеждане на вряща вода през пресовано утайка от кафе. И въпреки че еспресото съдържа повече кофеин на обем от кафето, ще са необходими три прецеждания, за да се изравни количеството в обикновена чаша кафе.

8. Най-скъпото кафе в света може да струва над 1500 лева за килограм.

Един от най-желаните сортове идва от изпражненията на азиатска палмова цибета. Котешкото-подобното същество яде плодове, включително плодът на кафето, но не е в състояние да смила зърната. Отделените семена произвеждат гладка, по-малко кисела напитка, наречена копи лувак, но средствата за производство предизвикват критики от страна на активистите за хуманно отношение към животните.

9. Множество хора са се опитали да забранят кафето.

Още през 1511 г. лидерите в Мека вярваха, че това стимулира радикалното мислене и забраняват напитката. Някои италиански духовници от 16 век също са се опитали да забранят кафето, защото са вярвали, че то е „сатанинско“. Папа Климент VII обаче толкова обича кафето, че отменя забраната и през 1600 г. покръства кафето.

Още през 18 век шведското правителство прави и кафето, и принадлежностите за кафе (включително чаши и ястия) незаконни поради предполагаемите си връзки с бунтовни настроения.

10. Можете да предозирате с кафе.

Не се притеснявайте, ще трябва да изпиете около 30 чаши за много кратък период от време, за да се доближите до смъртоносна доза кофеин.

11. Финландия е дом на най-големите любители на кафе.

Средният възрастен финландец преминава през 12,5 килограма кафе всяка година, според Международната организация за кафе. Сравнете това с оскъдните 5 килограма за американец.

12. Пиещите кафе обикновено живеят по-дълго.

Изследванията свързват умерената консумация (около три до четири чаши на ден) с по-дълъг живот, плюс намален риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и Паркинсон, според изданието Harvard Health Publishing.

13. Най-голямата чаша кафе, която някога е са пълнили, е 22,7 литрова чаша.

Най-голямата чаша кафе съдържа 22 739,14 литра и е създадена от Alcaldía Municipal de Chinchiná (Колумбия) в Parque de Bolívar, Chinchiná, Caldas, Колумбия на 15 юни 2019 г.

За да се изгради тази гигантска чаша, петдесет души са работили повече от месец по този проект.  Приготвената напитка е била арабско кафе.

14. Бостънското чаено парти помага за популяризирането на кафето в Америка.

В навечерието на американска война за независимост става патриотично да се отпива кафе вместо чай. Гражданската война също прави напитката по-широко разпространена, защото спомогна за енергизиране на уморените войски.

15. Без кофеин не означава без кофеин.

Чаша кафе без кофеин, която се приготвя от 220 грама, всъщност съдържа от два до 12 милиграма кофеин, посочва клиниката в Майо. За сравнение, обикновена чаша кафе доставя между 95 и 200 милиграма, докато една кутия кола съдържа около 23 до 35 милиграма кофеин.

16. Думата „кафе“ идва от арабската дума за „вино“.

По-късно Qahwah стана kahveh на турски, а след това koffie на холандски, откъдето получаваме английската дума кафе.

17. Starbucks отваря средно по два магазина на ден.

Вече можете да поръчате големи lattés на повече от 29,000 места по света, 47 години след първия магазин, който е бил отворен в Сиатъл.

18. Една чаша черно кафе има само една калория.

Добавянето на подсладители, сметана и други смеси може бързо да качи калориите. Има заведения за кафе, в които се предлага кафе, което съдържа 88 грама захар и 600 калории – повече от бургер в известните заведения за бързо хранене.

19. Съобщава се, че Теди Рузвелт е измислил лозунга на Максуел Хаус.

26-ият президент на САЩ обичаше кафето толкова много, че един от синовете му определи своята чаша по поръчка като „повече като вана“, според Smithsonian.com. При посещение през 1907 г. в бившето имение на Андрю Джаксън, главнокомандващият нарекъл чаша Максуел Хаус Джо „добра до последната капка“, крилата фраза, използвана и до днес.

21. Праха от смляното кафе може да разкраси кожата ви.

Запазете остатъците си от зърната за домашно третиране. „Смляното кафе е физически ексфолиатор, който може да премахне мъртвите клетки на кожата, като по този начин кожата да се чувства гладка и изглежда по-ярка“, казва химикът от Good Housekeeping Beauty Lab Данусия Внек. „И се смята, че кофеинът подобрява кръвообращението в кожата, но все още няма достатъчно клинични данни за употребата му в продукти.“

 1,717 прегледа,  1 прегледа днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *