Съвети против кражба на автомобил

Как да предпазим автомобилът си от кражба

Един от най-големите кошмари за всеки собственик на автомобил е кражбата на колата му. На баща ми му се случи същото преди 16 години и то от платен паркинг(не бил охраняем, само платен) в София и то на кола на 3-4 години, но закупена от баща ми преди 2 месеца. Можете да си представите гневът в семейството спрямо тези „хора“, дръзнали да посегнат на нещо твое, за което честно си изкарвал цял живот пари. Не е правилно, нали? Дори на един крадец няма да му е приятно да му се случи, но все пак би го направил. Без повече размишления, да престъпим към съществото на тази публикация.

Без съмнение сте добре запознати с „бастуните“ за волан, GPS тракерите и различните други устройства против кражба на Вашия автомобил. Въпреки това, за да сте напълно подготвени за каквото и да било, може да искате да помислите за някои допълнителни защити, които са по-нетрадиционни и могат да помогнат да направите колата си по-малко привлекателна за крадци. Познаването на често срещаните видове кражби и способността да идентифицирате признаците, че крадец се готви да открадне Вашето превозно средство, може да намали риска от подобна съдба.

Тук ще споделя методи, които могат да Ви помогнат да предпазите колата си от посегателство. Ако Вие имате какво да добавите(или да ме поправите) можете да го споделите в коментарите по-долу. Ще е от полза за всички.

  • Защитете автомобила си

    Всеки път когато паркирате колата си, дори на познато място, където предполагате, че автомобилът би бил в безопасност, затворете и заключете прозорците и вратите, за да предотвратите кражбата на колата или вещи от нея. Това изглежда като основна практика за сигурност, която дори не би следвало да се споменава, но всички знаем колко е лесно да забравим или да си кажем, че „на мен няма да се случи“. Примерно, отидете на кафе, седнете на някоя от външните маси до колата и оставите прозорците отворени в лятната жега. Точно на това разчита един крадец. Въпреки че прави първите моменти, в които влизате в колата си неприятни, устойте на изкушението да оставите прозорците спуснати през лятото. Дори да няма за цел да открадне автомобилът, то дори раздялата с обикновена вещ като Вашите любими очила не била изобщо приятна.


  • Паркирайте интелигентно(когато има възможност)

    Паркирането в добре осветена зона ще помогне за възпиране на престъпниците, но паркирането в близост до входовете на сградата и в близост до охранителните камери на паркинга добавя допълнителни слоеве защита. Големи паркинги често се считат за безопасно място за паркиране на колата Ви, за разлика паркирането в личния гараж, което може да компрометира вашата лична безопасност ако той има директна връзка с жилището Ви. Ако използвате подземен паркинг, опитайте се да паркирате възможно най-близо до охраната или до охранителната камера, ако това е възможно и има свободни места.

  • Не дръжте скъпи вещи в колата

    Обърнете внимание: нещо като таблет/телефон, който седи на пътническата седалка на колата ви, за един престъпник е като покана. За съжаление, дори стотинките са достатъчни за някои хора да разбият колата. След като разбият прозорец, за да ви задигнат вещите, те може просто да решат да вземат и колата Ви(ако са достатъчно опитни). Ако се налага да оставите ценен предмет в автомобила си, то най-добре е да го сложите в багажника. Но внимавайте, крадецът може да ви наблюдава докато го правите. Помогнете на предотвратяване на кражбите на автомобили, като мислите предварително и оставите ценностите си у дома.

  • Използвайте устройства против кражба

    Голяма част от застрахователните компании предлагат отстъпка за превозни средства, които имат устройства против кражба. Това е така, защото тези устройства помагат за предотвратяване на кражбите на автомобили. Крадците търсят лесна мишена, такава, която могат да отнесат бързо, без да привличат вниманието върху себе си. Физическите устройства против кражба включват системи за обездвижване на автомобила, които не позволяват на крадци лесно да се сдобият с автомобила Ви. Най-често тези средства са алармени системи, но за по-голяма сигурност можете да използвате GPS устройства за проследяване, като някои застрахователни фирми го изискват за по-скъпите автомобили. Голяма част от тях имат опцията да се вържат към някой агрегат, без който автомобилът да не може да се движи, като добър пример за това е помпата в резервоара. По този начин може да се прекъсне тока до него.  Тази инвестиция може да струва някъде около 150 лева за модула, като на месец таксата за обслужване ще е около 10-15 лева. Ако това Ви е скъпо можете да използвате друг, по-евтин метод, като скрито ЦК ключе. Доста сервизи за аларми предлагат тази услуга, като цените започват от около 40-50 лева.

  • Не оставяйте колата си да работи

    Голяма част от кражбите на автомобили биха могли лесно да бъдат избегнати, ако собственикът на автомобила предприеме разумни предпазни мерки, като изключване на автомобила, когато е спрял „за малко“. Един пример е, когато отивате за работа, спрете да си купите закуска преди работа и оставите колата да работи. Както споменах в началото на статията, преди години са ни крали автомобил и от тогава ме „гони“ параноята да не се повтори. Винаги, дори да спра за малко, гледам да гася автомобила(дори да знам, че паленето е най-натоварващо за двигателя, особено ако не е загрял).
  • Обезопасете ключа си

    Някои по-съвременни луксозни автомобили са снабдени със система за безключов достъп и запалване. Тази система позволява да се качите и запалите автомобила си без да се налага да вадите ключа от джоба си. Въпреки, че това е изключително удобна екстра тя е и най-коварната. Сигналът, който ключът изпраща към автомобила, може да се прихване(или усили) от устройство с което е снабден даден крадец и когато паркирате автомобилът си той просто да се доближи до него, да го запали и да тръгне в рамките на 10 секунди. Клипът по-долу показва точно как това се случва. Автомобилът е паркиран на алеята пред къщата, крадците доближават устройството до стената на къщата, то засича сигнала от ключа, който може да е и в по-далечна стая, колата се отключва и те я запалват.



    Най-лесния начин да предотвратите това е да си купите защитен калъф за ключа, който играе ролята на „фарадеев кафез“ и не позволява преминаването на радио вълните, излъчвани от ключа. Същото може да се постигне като увиете ключа в алуминиево фолио. Може да Ви се струва налудничаво в началото(както и не много стилно), но методът е изпробван и работи, а и винаги може да бъде тестван от почти всеки.

  • Изисквайте всички ключове при покупката

    Когато харесате даден автомобил може и да пренебрегнете липсата на втори комплект ключове за него. Аз бих Ви посъветвал да премислите дали има нещо нередно в колата или търговеца. 

Надявам се тези съвети да са Ви били от полза. Ако имате критики или какво да допълните моля, споделете го като коментар.

 5,097 прегледа,  5 прегледа днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *